'Schadelijke stof Fipronil gaat pluimveebedrijven de kop kosten'

,,Dit is het grootste drama wat wij in de eiersector hebben meegemaakt. Dit is een grotere ramp dan de vogelgriep.” Dat zegt Aalt den Herder, secretaris van de Nederlandse Vakbond van Pluimveehouders (NVP). Hij vreest dat bedrijven het loodje leggen.

Hij reageert daarmee op de waarschuwing van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) om eieren met de code X-NL-40155XX niet te eten omdat het gehalte van de schadelijke stof fipronil daarin zodanig hoog is dat consumptie een acuut gevaar oplevert voor de volksgezondheid.

Het gaat om eieren van 1 producent. De eieren worden teruggehaald uit de schappen. Consumenten wordt geadviseerd de eieren weg te gooien.

Miljoenenschade

Den Herder vreest dat deze crisis een hoop bedrijven de kop gaat kosten. Veel pluimveehouders kampen met de vraag of ze de kippen moeten ruimen of dat ze moeten proberen de dieren en de stal weer schoon te krijgen.,,De schade loopt in de miljoenen. Ik heb huilende ondernemers aan de lijn gehad. Er zijn familiebedrijven die jarenlang enorm hun best doen, maar die zitten nu in nood.”

Banken willen de bedrijven geen overbruggingskrediet verlenen. De NVP heeft tevergeefs een beroep op het ministerie van Economische Zaken gedaan om een noodfonds in te stellen. ,,”Ze laten ons keihard in de steek.” Pluimveehouders vrezen bovendien imagoschade die lang gaat doorwerken. ,,We hopen op een soort van steunbetuiging. De branche zit daar echt op te wachten.”

Eieren geruimd

Liefst 180 bedrijven van eierproducenten zijn geblokkeerd omdat daar de giftige stof fipronil is aangetroffen. ,,Daar kunnen ze helemaal niets. De eierkamers lopen vol, de mest kan niet weg. De kippen mogen niet uit hun hok. De eierboeren verdienen al anderhalve week niets maar de kosten lopen gewoon door. De kippen willen wel elke dag gevoerd worden”

Ook tal van bedrijven in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe zijn stilgelegd. Er wordt melding gemaakt dat een pluimveebedrijf in Witteveen dinsdag eieren ruimde. DE NVWA kan niet zeggen om hoeveel bedrijven het per provincie gaat. Landelijk is de blokkade voor zes bedrijven inmiddels weer opgeheven. Die zijn ‘schoon’ verklaard. De NVWA neemt eiermonsters bij de bedrijven. Het duurt enkele dagen voor er uitsluitsel is. ,,Er worden veel monsters genomen en de capaciteit is beperkt”, zegt een woordvoerder van de NVWA.

Schadeclaim

Den Herder vindt dat er snel wat moet gebeuren, anders vallen er bedrijven om. ,,Dit gaat een hoop bedrijven de kop kosten. Ze hebben allemaal te goeder trouw gehandeld.”

De schadelijke stof fipronil is door het bedrijf Chickfriend toegevoegd aan een middel om bloedluis bij de kippen te bestrijden. De kippenboeren wisten daar niets van. Er loopt nu een strafrechtelijk onderzoek door de NVWA naar het bedrijf. Gedupeerde boeren hebben hun schade bij het bedrijf geclaimd. Den Herder verwacht daar niet veel van. ,,Van een kale kip kun je niets plukken.”Toekomst voor dat bedrijf ziet hij ook niet meer. ,,Dat bedrijf kan het vergeten. Dat verdwijnt.”

Hoe crisis te bestrijden?

Voor de eierbranche is het voorlopig de vraag hoe de fipronil-crisis bestreden moet worden. ,,De branche zit al anderhalve week op slot. We onderzoeken met toxicologen of kippen kunnen detoxen. De kippen moeten daarvoor meer bewegen. Probleem is alleen: we hebben er geen ervaring mee.” Toxicologen verwachten dat fipronil binnen 5 tot 6 weken uit het systeem van de kippen verdwenen is. ,,Maar dan heb je dezelfde stof nog in de stallen zitten. Hoe krijg je dat eruit? Ook daar hebben we geen ervaring mee.”

Om welke eieren gaat het?

De NVWA adviseert om eieren met de code X-NL-40155XX niet te eten. Ook eieren met de codes: X-NL-41679XX, X-NL-42071XX, X-NL-42659XX, X-NL-42766XX, X-NL-43113XX, X-NL-43326XX, X-NL-43514XX, X-NL-43640XX, X-NL-43835XX, X-NL-43879XX zijn besmet. Ouders wordt aangeraden om hun kind uit voorzorg geen eieren met deze codes te laten eten.

Fipronil

Fipronil is een insecticide dat vaak in diergeneeskundige producten tegen vlooien, mijten en teken gebruikt wordt. Fipronil mag niet worden gebruikt bij dieren die bestemd zijn voor de voedselketen, zoals kippen.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beschouwt fipronil voor de mens als 'matig toxisch'. In grote hoeveelheden kan het schade toebrengen aan nier, lever of schildklier. Fipronil is een stof die bij langdurige consumptie schadelijk kan zijn voor de gezondheid.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.