Schadeloket geeft geen vergoeding voor bodemdaling Finsterwolde, want schade aan woning is volgens TCMG geen gevolg van gaswinning

Schade aan een woning in Doodstil wordt hersteld. Foto archief AP

Schade en verzakking van een woning in Finsterwolde staan los van de gaswinning in het Groningenveld. Dat zegt de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG).

De bewoners trokken in oktober aan de bel, nadat ze steeds meer schade aan hun woning ontdekten. Ook bleek het pand verzakt te zijn.

Maar volgens de TCMG komt het malheur niet door de gaswinning. De woning bevindt zich op meer dan zes kilometer van het Groningengasveld en op nog grotere afstand van de gasopslag bij Norg. ,,De trillingssterkten van de aardbevingen die tot nu toe bekend zijn en die ter plaatse van uw gebouw maximaal zouden kunnen zijn opgetreden, hadden een kans van minder dan 1 op de 10.000 om lichte schade te veroorzaken’’, aldus de TCMG.

Getroffen

De bewoners laten het er niet bij zitten. Ze hebben bezwaar aangetekend. ,,We zijn het niet eens met de beslissing omdat we wel te maken hebben met bodemdaling. We zijn misschien niet getroffen door trillingen van aardbevingen, maar ondervinden wel schade door de bodemdaling. Dit betreft niet alleen ons, maar ook alle woningen in onze directe omgeving en in Drieborg’’, schrijven ze aan de TCMG.

Bij de TCMG zijn inmiddels enkele honderden bezwaren ingediend. 191 daarvan zijn gegrond of deels gegrond verklaard, terwijl 89 bezwaren werden afgewezen. Een aantal bezwaren is ingetrokken, terwijl een groot aantal nog in behandeling is.

De TCMG heeft tot nu toe 182 miljoen euro aan schadevergoedingen uitgekeerd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen