Wie voor de zekerheid een schaduwvakantie boekt en straks gratis denkt te annuleren, zal bij veel Drentse parken van de bok dromen.

Gezinnen die komende zomer als het even kan naar Zuid-Europa vertrekken voor vakantie, maar voor de zekerheid ook een huisje of kampeerplek in Nederland boeken. Ze zijn er. Het zijn er zelfs zoveel dat ABN Amro in een rapport eigenaren van campings en vakantieparken waarschuwt voor dit fenomeen, dat het schaduwvakanties noemt.

Als het licht voor het reizen naar landen als Frankrijk, Spanje en Italië ergens de komende weken alsnog op groen gaat, dan zullen deze vakantiegangers hun reserveboeking in Nederland annuleren en de auto of het vliegtuig naar de zon pakken, zo is de verwachting van de bank. Dat gaan de recreatieondernemers in hun portemonnee voelen, verwacht de bank, want krijg die huisjes en tenten dan nog maar eens gevuld.

‘Héél goed de voorwaarden erop naslaan’

,,Ik kan me ergens wel voorstellen dat mensen dit doen”, zegt Mariska Boonstra van vakantiepark Zonnetij in Lhee. ,,Maar dan zou ik wel héél goed de annuleringsvoorwaarden van de locatie erop naslaan.” De praktijk is namelijk dat je bij de meeste vakantieparken in Drenthe gewoon het volledige bedrag van de boeking (minus de toeristenbelasting en schoonmaakkosten) moet betalen als je kort voor de begindatum annuleert.

,,Bij ons kun je twee weken na de boeking nog kosteloos annuleren, daarna niet meer”, zegt Boonstra. Wie korter dan zes weken voor de vakantie bij Zonnetij afzegt, moet alsnog alles betalen. Boonstra gelooft dan ook niet dat zij veel last heeft van het fenomeen van de schaduwboekers. ,,We hebben veel mensen die terugkeren en ook veel gasten die komen voor het paardrijden. Dat is een van de weinige activiteiten die zeker kunnen.”

Ook veel andere grote vakantieparken in de provincie hebben hun voorwaarden zo opgesteld dat ze er amper bij in zullen schieten mocht er in de laatste weken geannuleerd worden. De grote parken verwachten juist een volledige bezetting te kunnen draaien de komende zomer. Vooral met Nederlanders en aangevuld met Duitsers en Belgen.

‘Annuleren kost geld’

,,Als ik zo naar het planbord kijk, dan zitten we straks echt helemaal vol”, zegt een woordvoerder van bungalowpark Het Hart van Drenthe in Zwiggelte. ,,Annuleren kost gewoon geld. We zijn aangesloten bij Roompot, daar is dat allemaal goed geregeld.”

Via platforms als Booking.com of Airbnb kan meestal wel tot heel kort (vaak tot een dag van tevoren) gratis worden geannuleerd. Zo is de drempel om te boeken tijdens de pandemie voor reizigers lager. Het werk het schaduwboeken in de hand. Heel nadelig voor ondernemers, zegt Boonstra van Zonnetij, want hoe krijg je een last-minute geannuleerde huisje nog verhuurd? ,,Gelukkig gebruiken wij Airbnb echt alleen om de gaatjes op te vullen”, zegt Boonstra. ,,En komen de gasten gelukkig eigenlijk altijd opdagen.”

Van het woord schaduwvakantie had Greet Oosterhuis van camping Zwanemeer in Gieten tot vandaag niet gehoord. Maar het fenomeen kent ze wel. ,,Ik had vorige zomer iemand die zei: ik heb bij jullie geboekt, maar ik heb tegelijk ook iets vastgelegd in Duitsland”, zegt Oosterhuis. ,,Ik zei: je kunt niet op twee paarden wedden. Ja, mag wel, maar dan moet je wel betalen. En dit seizoen kwam iemand met hetzelfde verhaal. In elk geval hebben ze het me eerlijk verteld”, zegt Oosterhuis. ,,Misschien is dat het verschil tussen een camping en een vakantiepark.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen