Alle deelnemers van het Lytje Willem Grand Prix Schaaktoernooi voor hotel Van der Werff op Schiermonnikoog.

Schaken op Schier tussen de kroonluchters

Alle deelnemers van het Lytje Willem Grand Prix Schaaktoernooi voor hotel Van der Werff op Schiermonnikoog.

Het Lytje Willem Grand Prix Schaaktoernooi beleefde zaterdag op Schiermonnikoog een succesvol debuut. Tientallen jeugdige schakers kwamen bijeen in hotel Van der Werff.

De schakers zijn enthousiast, hun ouders en coaches misschien nog wel meer. Ingedeeld op niveau wordt een middaglang aan zeven tafels gespeeld. Een heus toernooi, in samenwerking met de Nosbo; de Noordelijke Schaakbond.

Na inschrijven, shirtjes passen en een officiële groepsfoto krijgen de kinderen van hun tafelhoofd het startsein: ,,Druk de klokken maar in, fijne wedstrijd.” Al na elf seconden schudden de eerste twee kinderen aan een lagere tafel elkaar de hand. ,,Oeps”, fluistert de verliezer.

Ranjabar

Langzaamaan stroomt de gang van het hotel steeds voller, waar rondom de ranjabar menig partij uitgebreid wordt nabesprokenen adviezen niet van de lucht zijn. ,,Je wilt veel te snel.” ,,Als je achterstaat, probeer je de volgende keer…”

Geke van der Til uit Tolbert is samen met vader Piet op haar eerste toernooi. ,,We hebben wel tien zeehonden gezien tijdens de bootreis!”, vertelt ze na haar derde verloren partij. Geke heeft sinds twee jaar schaakles op school en is stellig van plan zo hard te oefenen dat ze volgend jaar in de prijzen valt. Vader Piet straalt van plezier. ,,Dit is niet een gewoon toernooi. Bij aanvang vertelden ze dat het eiland een feestjaar viert ter ere van ‘150 jaar badplaats Schiermonnikoog’, en daarom ook deze dag mogelijk maakt. Prachtig toch dat wij hiervan onderdeel mogen zijn.”

Organisatie hoopte op 12 deelnemers, er kwamen 53

Voorzitter

Ook Sieger Dijkstra is meer dan tevreden. ,,Ik mag voorzitter van Lytje Willem zijn, de club die leuke dingen voor kinderen organiseert.” En nu dus het schaaktoernooi. ,,Dit idee ontstond einde zomer. Heel bijzonder hoe het in korte tijd gelukt is en ook met zoveel deelnemers! We hoopten op minstens twaalf schakers”, lacht Sieger.

Als het einde van het toernooi nadert, raken de koppies steeds meer gespannen en vloeit hier en daar zelfs een vluchtig traantje. Aan de A-tafel, waar de beste spelers van het toernooi zich bevinden, heerst opperste concentratie. Gefronste wenkbrauwen, twijfelende handen boven het bord, ouders die zich langs de muur verbijten, af en toe een harde ‘ssssst’ door de zaal. Dit is het echte werk. En om de spanning nog verder op te voeren, volgt een barrage middels snelschaken. De handen vliegen van de stukken naar de klok en in het haar.

In de prijzen

Op straat mengen nieuwsgierige eilanders zich tussen het gezelschap voor de prijsuitreiking. De vuurtorens op marmer in goud, zilver en brons per tafel worden gelukzalig in ontvangst genomen. Met als klapper de winnaar van de A-tafel, Thijmen Nawijn, die belooft volgend jaar zijn grote wisselbeker te komen verdedigen.

Net als Koen Waggevelt, die voor zijn niveau het beste toernooi speelde en een mooie wisseltrofee mee aan boord neemt. Eerder al vertelden Koen en zusje Wieke uit Groningen hoe ‘onwijs tof’ schaken is. ,,Je moet vooruitdenken, een eigen tactiek hebben en je vooral heel erg inhouden als je merkt dat je bijna gaat winnen.”

Obers

Toernooileider Roland Kroezen bergt tevreden zijn computer op. ,,Het unieke aan dit meest noordelijke toernooi? De locatie. Schiermonnikoog als geheel, maar zeker ook de entourage van dit hotel. Van der Werff heeft de uitstraling van ouderwets schaken, inclusief kleedjes, kroonluchters en obers in pak die af en toe om het hoekje meespieken. Het oudste hotel, daar past deze oude sport bij.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu