Schatzoeken in de Suikerfabriek tijdens Klein Berlijn: 'Platen zijn te duur. Misschien maak ik de CD zo wel weer hip'

Rond het middaguur staat er een rij van dik vijftig meter voor de zijdeur van De Oude Suikerfabriek. Het is de eerste keer dat de vintagemarkt Klein Berlijn entree vraagt, maar dat lijkt bezoekers niet te deren. De een na de ander betaalt 3,50 euro om over de overdekte markt te kunnen struinen. Foto: DvhN

De regen gooide meer dan eens roet in het eten tijdens eerdere edities van de vintagemarkt Klein Berlijn. Reden voor de organisatie om het zekere voor het onzekere te nemen: de negende Klein Berlijn vond zondag plaats in De Oude Suikerfabriek in Groningen. Wat voor bijzondere spullen namen de bezoekers mee naar huis?

Maria Bronius (45) uit Lemmer kocht een keramieken beeld van twee pauwen

„Kitsch hè?”, zegt ze lachend. „Ik heb zelf een vintage winkel in Lemmer en ik denk dat dit bepaalde mensen heel erg aanspreekt.” Bronius struint regelmatig dit soort markten af om leuke spullen te vinden voor haar zaak Het Zigeunermeisje Vintage. „Dat doe ik intuïtief. Ik zie iets en weet dan gewoon of het goed is of niet. Het is een soort onderbuikgevoel.” Het gekste dat ze ooit gekocht heeft? „Ik vind niet zo snel iets gek. Maar ik verbaas mezelf weleens als ik opgezette dieren koop. Ik ben een enorme dierenvriend, dus daar heb ik een haat-liefdeverhouding mee.”

Martijn Hoekstra (19) uit Hardegarijp, woont sinds kort in Groningen, en is dolblij met een CD van The Strokes getiteld Is This It

„Dat leek me wel leuk voor in de auto. Ik heb geen bluetooth of aux-kabel in mijn auto. Bovendien heb ik nog zo’n ouderwetse cd-speler thuis met heel goede boxen.” Hij is niet per se fan van The Strokes. Hij kent een paar liedjes en die vindt hij wel leuk. „Dus nu ga ik kijken of de rest van het album ook leuk is.” CD’s koopt ‘ie wel vaker. Meestal op markten als deze. Zijn oog viel toevallig op dit album, hij was er niet gericht naar op zoek. Hij heeft er vijf euro voor betaald. „Platen zijn weer hip omdat ze vintage zijn, dus die zijn veel duurder dan CD’s. Wie weet. Misschien maak ik de CD op deze manier ook wel weer hip.

Alinda Miedema (30) uit Groningen nam een kleine rotanstoel mee naar huis

„Ik liep er tegenaan en ik dacht. Die is leuk. Ik ga vanmiddag naar een babyshower en het leek me wel een leuk cadeau.” Ze was niet per se ergens naar op zoek, maar vindt het wel leuk om rond te dwalen op een markt als dit. Voor de kleine stoel betaalde ze maar vijftien euro. „Dat komt omdat de stoel een beetje stuk is. Anders was het twintig euro geweest.” Een echte koopjesjager dus? „Nee, dat valt wel mee. Ik ben niet echt een koopjesjager. Een vriendin van mij wel. Ik ga gewoon af en toe mee, als het in de buurt is. Soms vind ik dan wat leuks.”

Alvin Sartor (28) uit Venetië, woont sinds kort in Groningen, en werd verliefd op een groene blouse

„Mijn vriendin heeft deze uitgezocht. Ik vind hem wel leuk voor in de zomer. Ik heb er in mijn hoofd al een hele outfit bij.” Zijn vriendin is andere kledingrekken aan het afstruinen. „Ik vind het leuk om op deze manier te winkelen omdat je dan kledingstukken vindt die niemand anders heeft. Het spreekt me ook heel erg aan dat je zo gebruikte dingen een tweede leven geeft en het is lekker goedkoop.” Sartor bezoekt vrijwel elke maand wel een rommelmarkt. „We zijn net verhuisd dus we zijn nog op zoek naar wat leuke dingen voor in huis. Misschien een leuk beeldje ofzo.”

menu