Scheepswerf Pattje verliest rechtszaak van provincie

De provincie Groningen heeft scheepswerf Pattje aan het Winschoterdiep in Waterhuizen in 2016 terecht een vergunning geweigerd. Dit besliste de Raad van State woensdag in het hoger beroep van de scheepswerf.

Door een wetswijziging is tegenwoordig de gemeente Hoogezand-Sappemeer bevoegd om de vergunning te verlenen, maar de uitspraak over het besluit van de provincie is nog wel van belang.

In 2016 heeft de provincie publiekelijk bekendgemaakt dat Pattje Waterhuizen per 1 januari 2017 dicht zou moeten omdat niet aan de geluidsnormen wordt voldaan.

Miljoenenschade

Volgens eigenaar Bauke Adema heeft de scheepswerf daardoor een miljoenenschade opgelopen omdat orders werden afgezegd en leveranciers alleen wilden leveren tegen vooruitbetaling. Adema houdt de provincie daarvoor aansprakelijk. Volgens hem kan de werf wel aan de geluidvoorschriften voldoen.

De gemeente Hoogezand-Sappemeer heeft inmiddels aan Pattje Waterhuizen een vergunning verleend. Die wordt aangevochten door de Natuur- en Milieufederatie Groningen. De milieufederatie wil een onderzoek naar het weglekken van dampen van verfoplosmiddelen uit de loodsen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.