Schepen vertrekken met vertraging naar Eemsgeul voor berging overboord geslagen zeecontainers

Twee schepen zijn vrijdagavond met vertraging vertrokken in de richting van de Eemsgeul voor het bergen van een van de overboord geslagen containers van de MSC Zoe.

Het was de bedoeling dat de schepen eerder zouden vertrekken, maar het kostte meer tijd om ze met de juiste apparatuur uit te rusten. De eerste actie wordt het bergen van één gelokaliseerde container. Daarvoor moeten de weersomstandigheden wel goed blijven. In de Eemsgeul ligt een container middenin de vaarweg.

Apparatuur geïnstalleerd bij daglicht

Volgens Rijkswaterstaat is vrijdag in IJmuiden bij daglicht apparatuur is geïnstalleerd 'die bijdraagt aan een nauwkeurige en veilige berging'. Ook zijn andere voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd, zoals het monteren van een grote kraan.

De voorbereidingen voor het vertrek richting de Eemsgeul zijn donderdag begonnen. De bergers gaan camera’s onder water inzetten. Gelijktijdig blijven Rijkswaterstaat en de bergingsmaatschappij zoeken met boten met sonarinstallaties en blijft de Kustwacht regelmatig inspectievluchten uitvoeren om afval en containers te lokaliseren.

Weersomstandigheden

De in totaal 291 containers sloegen overboord in de nacht van 1 op 2 januari. Er zijn er inmiddels 238 gevonden, 18 aangespoeld (waarvan 1 in Duitsland) en 7 geborgen. Hoe snel de berging van alle containers kan worden afgerond, is afhankelijk van onder meer de weersomstandigheden, scheepvaart, zicht onder water, getijde en ligging, liet Rijkswaterstaat eerder weten.

Containerrederij MSC huurt vissers in als stofzuiger
Lees verder
Zo ging het mis op de vaarroute van de MSC Zoe
Lees verder
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.