Scheuring dreigt bij GemeenteBelangen Winsum

Het bestuur van GemeenteBelangen (GB) Winsum zint op maatregelen om de rust te herstellen. In het uiterste geval worden twee raadsleden geroyeerd.

Woedend

Voorzitter Theo Mol van GB is woedend op de raadsleden Linda Bandsma en Anita van Bolhuis. Zij weigerden dinsdagavond het nieuwbakken raadslid Arie Molenhuis na zijn beëdiging de hand te schudden. Dat leidde tot verontwaardigde geluiden in de raadszaal. ,,Ik heb alleen maar negatieve reacties gehoord’’, zegt Mol. ,,Men vond het onbeschoft.’’

Al eerder maakten Bandsma en Van Bolhuis duidelijk dat zij samenwerking met Molenhuis niet zien zitten. Zij wilden dat Gerrit Groen, de nummer 7 op de lijst, de opengevallen plek zou opvullen.

Verrast

Zelf werd oud-wethouder Mol ook verrast door het gedrag van het duo. ,,Als raadslid vervul je een publieke functie en dan heb je je aan bepaalde fatsoensnormen te houden’’, stelt hij. ,,Dat mag je van volwassen mensen toch verwachten.’’

Het bestuur vergadert een dezer dagen over het vervolg. Mol wil eerst even afwachten of de twee raadsleden zelf bij zinnen komen en Molenhuis alsnog uitnodigen voor een fractievergadering. ,,De dames moeten er nog maar eens over nadenken.’’

De meest vergaande maatregel die het bestuur kan nemen, is volgens hem de twee hun lidmaatschap van de partij te ontnemen. Zij kunnen dan niet meer namens GB, maar nog wel onder eigen naam of voor een nieuwe partij verder als raadslid.

Rommelt

Bandsma en Van Bolhuis waren niet bereikbaar voor commentaar. Ook Mol heeft hen sinds de vergadering niet meer gesproken. ,,Dat leek me even beter van niet.’’

Het rommelt al langer binnen GemeenteBelangen, met vier zetels de grootste partij in de Winsumer raad. Eind februari stapte wethouder Jaap Hoekzema onverwachts op ‘om persoonlijke redenen’. Na een lange zoektocht werd uiteindelijk raadslid Piet Wieringa als zijn opvolger gepresenteerd.

Zijn raadszetel kwam toe aan de nummer 5 van de lijst, Arie Molenhuis. Na ampel beraad aanvaardde die de plek, hoewel hij wist dat twee van de drie zittende raadsleden hem liever zagen gaan dan komen. Hij voelt zich gesteund door het bestuur en de leden, zoals bleek op een extra ingelaste ledenvergadering.

De maat vol

Voor GB-fractievoorzitter Gerke Kersaan was de maat echter vol: hij diende twee weken geleden zijn ontslag in. ‘Toenemend verschil van inzicht’ en ‘een toenemende persoonlijke druk’ schreef hij in een brief die burgemeester Rinus Michels dinsdagavond voorlas. Wie hem opvolgt is nog niet duidelijk: als eerste wordt nu de opgestapte wethouder Hoekzema benaderd.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.