Scheve Klap Wagenborgen gestremd voor alle verkeer wegens werkzaamheden

Foto: Marc Zijlstra

De Scheve Klap tussen Wagenborgen en Woldendorp is vanaf maandag 12 oktober tot en met woensdag 14 oktober volledig gestremd voor verkeer.

Waterschap Hunze en Aa’s is met een aannemersbedrijf begonnen om een lekkende buis op de bodem van de Hondshalstermaar te verwijderen.

Eerder dit jaar, na de aardbeving van 2 maart in Wagenborgen, ontstond in de betonnen buis een lek. Het probleem werd met een tijdelijke maatregel opgelost. Dit was nodig omdat het water vanuit de Hondshalstermaar via het lek de buis instroomde naar de achterliggende polder. Daarnaast kon het lek de stabiliteit van de dijk aantasten omdat de grond vanuit de dijk mee kon spoelen de buis in.

Geen nieuwe buis

Er wordt geen nieuwe buis geplaatst tijdens de werkzaamheden. Wanneer een gemaal (een installatie die water op een bepaald peil houdt) in een van de polders niet meer zou werken, kon de buis ingezet worden om bij hoogwater het wateroverschot weg te voeren. Nu de buis is beschadigd, kan deze niet meer veilig worden ingezet. Hunze en Aa’s kiest bij toekomstige problemen voor een andere oplossing, zoals het plaatsen van noodpompen.

Tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden is de Scheve Klap tussen Wagenborgen en Woldendorp afgesloten voor het doorgaand verkeer. Het verkeer wordt omgeleid.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen