Schimmel belemmert herstel zeegras

Het lukt maar niet om zeegras terug te krijgen in de Waddenzee en de Grevelingen, het watergebied tussen Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland. Onderzoekers zijn er nu achter dat waterschimmels verwant aan de aardappelziekte de boosdoeners zijn. Het zeegraszaad sterft erdoor.

De schimmels, die ook elders in Europa en Amerika voorkomen, belemmeren de zaadkieming van het zeegras, aldus de onderzoekers, onder wie Laura Govers van de Rijksuniversiteit Groningen en Radboud Universiteit in Nijmegen. De schimmels zijn lid van een familie die behalve aardappels ook druivenranken en eiken in Californië en eucalyptusbomen in Australië aantasten.

In de Waddenzee en de Grevelingen vinden proeven plaats om zeegrasvelden te herstellen. Deze kustecosystemen vormen de kraamkamer voor verschillende vissoorten, zorgen voor variatie in biologische soorten en dragen bij aan kustbescherming door de golfslag te dempen. Wereldwijd zijn veel zeegrasvelden hard achteruitgegaan. Die in de Waddenzee zijn na 1930 verdwenen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.