Schimmel en kou in Selwerd: 'Ik ga hierdoor in mijn eigen huis langzaamaan dood' (+video)

De verpauperde huizen in Selwerd worden aangepakt, maar de grote vraag is wanneer en hoe? Woningcorporatie De Huismeesters is bezig met een pilot, maar het gaat bewoner Kor ten Hoove niet snel en ver genoeg. „Ik ga in mijn eigen huis langzaamaan dood van de schimmel en kou.”

Ten Hoove woont al elf jaar aan de Berkenlaan in Groningen, maar ziet het woongenot met de dag achteruit gaan. „We zitten echt op het randje van een Vogelaarswijk. Volgens mij wil de woningcorporatie van deze buurt het afvoerputje van de stad maken, waar alleen mensen met problemen over blijven.”

'Kan haartjes van schimmel zien'

Zijn kritiek is dan ook fel. „Als er een stevige oosterwind staat, worden mijn kaarsjes op de vensterbank gewoon uitgeblazen. De wind waait dwars door het huis heen”, schetst hij één van de problemen. „Bovendien heb ik gewoon schimmel op het raam staan. Als ik er een vergrootglas bij pak, kan ik de haartjes zelfs zien.”

Volgens Ten Hoove probeert woningcorporatie De Huismeesters het leed enkel met ‘enige lapmiddelen’ te beperken. „De echte oplossing is minimaal volledige renovatie, maar eigenlijk moeten al deze huizen gewoon plat. Als je resoluut kiest voor nieuwbouw, kun je in elk geval weer vijftig jaar vooruit.”

'Nemen de bewoners serieus'

De Huistermeesters laat in een reactie weten de kritiek van de Selwerders ter harte te nemen. Toch blijft het initiële plan van de woningcorporatie overeind: enkel tien huizen in Selwerd worden aangepakt middels een speciale pilot, bestaande uit betere ventilatie, isolatie en het verwijderen van de schimmel.

De resultaten van deze pilot moeten in het voorjaar van 2018 bekend zijn, waarna de overige woningen worden aangepakt. „Wij nemen de klachten van onze bewoners uiterst serieus, daarom is zorgvuldigheid belangrijk. De informatie van bewoners nemen we daarbij mee in onze analyse om tot oplossingen te komen.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.