Schmink en politie tijdens vrolijke Bommen Berend-samenkomst

Verstandelijke gehandicapten konden vrijdag bij sporthal De Brug terecht voor een feestelijke middag, dat onderdeel was van Bommen Berend.

Vol enthousiasme dansen de aanwezigen op de tonen van Diep Triest en andere artiesten in sporthal De Brug. De een met schmink op het gezicht, de ander zonder. Maar vrolijk zijn ze allemaal.

En dat is precies de opzet van deze dag, waar mensen met een verstandelijke beperking samenkomen en genieten van alle afleiding en activiteiten die aan hen worden aangeboden.

Maar als je niet beter zou weten, lijkt er bij de locatie van alles mis te gaan. Voor het gebouw staan namelijk zowel de politie als de brandweer geposteerd. Gelukkig hoort dit de dag. Met een brede glimlach gaat menig bezoeker achter het stuur van de grote politiemotor, terwijl iemand anders dit vastlegt met een mobieltje. Degene die het hoger op wil zoeken, kan het bakje van de brandweer in. Die vervolgens meters de lucht in gaat. Opwinding alom.

De feestelijke middag is een onderdeel van Groningens Ontzet en is opgezet door de Koninklijke Vereeniging van Volksvermaak (KVvV). Het vindt ieder jaar plaats. „Ze beginnen in juli vaak al over deze dag. Dat staat er echt in gegrift”, zegt Joop Sinniger, die ieder jaar meehelpt bij het evenement. „Normaal komen allerlei scholen hier ook naartoe. Maar vanwege de vakantie kan dat nu niet.” Maar om genoeg animo hoeft hij zich geen zorgen te maken, geeft hij aan. „We hebben er weinig reclame voor gemaakt, omdat het anders te massaal wordt.”

Naast het feestgedruis bij de bandjes, zijn er ook aanwezigen die zich vermaken met de sjoelbakken, of een basketbal pogen in het netje te werpen. „Even hiervoor was er nog iemand van Donar. „Degene die de bal in de basket gooide kreeg een prijs. Hartstikke leuk, joh.”

Nadat de politie met sirenes het terrein verlaat, gaan ook de eerste bezoekers huiswaarts. Met een voldaan en opgewekt gevoel, zo lijkt het. „Tja, al dat opgewekte vermaak, daar vinden ze geweldig”, meent Sinniger. „Of ze komen gewoon hiervoor”, wijst hij lachend naar de tas met lekkernijen die een ieder mee naar huis krijgt.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.