Om besmettingen te voorkomen moet er in oudere schoolgebouwen goed geventileerd worden. Dat gaat nu nog, maar straks als het kouder wordt niet meer. Scholen zoeken naarstig naar oplossingen.

Scholenkoepels in Groningen en Drenthe gebruiken de komende weken om samen met installatiebedrijven, gespecialiseerde bureaus en GGD’s oplossingen te bedenken voor het coronaproof houden van klaslokalen. Het probleem zit hem in de oudere gebouwen, zonder mechanische ventilatiesystemen. Die kunnen nu nog elk uur worden verfrist door de ramen en deuren tegen elkaar open te zetten, zoals de opdracht is van de overheid, maar voor het kouseizoen is dit geen optie, waarschuwen scholen.

Grotere kans op besmettingen

Als de ramen en deuren gesloten blijven om het in het lokaal behaaglijk te houden, vergroot dat de kans op coronabesmettingen. ,,Ik maak me daar wel zorgen over”, zegt Marcel Klaverkamp, voorzitter van het Dr. Nassau College (met locaties in Assen, Beilen, Gieten en Norg). Bij Openbaar Onderwijs Groningen, de grote scholenkoepel van openbaar onderwijs in de stad Groningen, is het niet anders. ,,Wat zijn hiervoor de oplossingen? Daar zijn we op dit moment druk mee bezig”, zegt woordvoerder Irene Deurman.

Weinig problemen bij gebouwen van na 2012

Alle schoolbesturen in Nederland hebben van het Landelijk Coördinatieteam Ventilatie op Scholen (LCVS) de opdracht gekregen de komende anderhalve week inzichtelijk te maken of de gebouwen aan de minimumeisen voor luchtverversing voldoen. Gebouwen van na 2012 zullen weinig problemen opleveren: daar hoort een mechanisch verversingssysteem in te zitten. Daarvan hebben scholen de kleppen verzet zodat lucht niet langer van het ene naar het andere lokaal wordt geblazen, maar direct het gebouw uit. Zowel het Dr. Nassau College als Openbaar Onderwijs Groningen hebben deze systemen op maximaal gezet, zodat er extra frisse lucht de lokalen in wordt gebracht.

Natuurlijke ventilatie

Maar een aanzienlijk deel van de schoolgebouwen beschikt niet over zo’n luchtverversingssysteem. Voor deze gebouwen geldt de opdracht tot ‘natuurlijke ventilatie’: ramen en deuren open. ,,Hoe kunnen we deze gebouwen coronaproof houden als de ramen en deuren straks niet meer open kunnen?”, zegt Deurman van Openbaar Onderwijs Groningen. ,,Dat is het vraagstuk waar we nu voor staan.” Samen met een gespecialiseerd bureau wordt er gekeken naar mogelijke oplossingen, per gebouw of wellicht per lokaal. Het is nog te vroeg om een mogelijke ingreep te noemen, zegt Deurman.

Het Dr. Nassau College heeft haar hoop gevestigd op een systeem dat het zelf wil gaan ontwikkelen, samen met installatiebedrijf ITN uit Assen: een apparaat dat met uv-straling virusdeeltjes doodt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen