Scholieren krijgen les in fietsenwinkel Groningen

ANP

Het Noorderpoort bouwt een klaslokaal in de werkplaats van fietsenzaak Fietsverda in Groningen. Het Fietsenmakersgilde start in september.

Een groep van vijftien jongeren zonder vmbo-diploma kan komend schooljaar fietsenmaker worden. Het onderwijs wordt echter niet gegeven op school, maar op de werkvloer. In de werkplaats van fietsenzaak Fietsverda in de Poelestraat in Groningen komen speciale reparatieplekken voor scholieren en er wordt een klaslokaal ingebouwd voor het theorieonderwijs.

Het Fietsenmakersgilde is gebaseerd op het aloude meester-gezel-principe waarbij jongeren in een werkomgeving het vak leren. Na een jaar hebben ze zo een Entree-diploma waarmee ze kunnen doorstromen naar niveau 2 in het middelbaar beroepsonderwijs of aan het werk kunnen gaan.

Geen leerfabriek

Teammanager Jan Klijn van de Noorderpoort Entree-opleiding is enthousiast over educatie op locatie. ,,We zijn vorig jaar al een UMCG Gilde gestart voor horeca, logistiek en dienstverlening. Daar leren tien jongeren het vak in de praktijk en wordt de theorie door onze docent gegeven in een leslokaal in het Universitair Medisch Centrum Groningen.’’

Volgens Klijn gaat het vooral om jongeren die liever niet naar school gaan, maar wel leerplichtig zijn. ,,Die jongens en meisjes moeten praktisch aan de slag en gedijen niet binnen een leerfabriek’’, aldus Klijn.

Rugzakje

Coördinator Hans Buissink van Stage Service Centrum Noorderpoort legde het contact met Fietsverda-eigenaresse Karina Zijnge. ,,Er lopen al een paar leerlingen van onze school stage bij haar en dat bevalt goed. Zij wil graag iets betekenen voor jongeren met een rugzakje die binnenkomen via de reclassering, de jeugdzorg, het praktijkonderwijs of uitgestroomd zijn op het vmbo. Zij leert ze sleutelen, demonteren, repareren, zodat ze na een jaar ervaren fietsreparateurs zijn.’’

Met geld van het Regionaal Investeringsfonds-mbo worden de aanloopkosten vergoed om een lokaal en werkplekken te bouwen in de fietsenzaak. De leerlingen sleutelen vanaf 4 september elke dag vier uur aan fietsen onder het toeziend oog van een professionele fietsenmaker. Daarnaast krijgen ze drie uur theorieles van een docent van het Noorderpoort.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu