Winschoter Henk Vredeveld heeft zelf een eenmansbedrijf, maar de door hem ontworpen ‘anti-coronamachine’ houdt wereldwijd vele bedrijven en mensen op de been.

Het is slechts een klein kastje, van 60 bij 30 bij 30 centimeter, maar qua effect enorm. De anti-coronamachine wordt het apparaat al genoemd, maar daarmee doe je de uitvinding van Vredeveld (71) te kort. ,,Want nu is het speerpunt corona. Maar je moet het breder zien”, legt Vredeveld uit. ,,Mijn apparaat doodt bacteriën en virussen en mensen blijven daardoor gezond. Dit apparaat voorkomt dat op de werkvloer, op kantoor in ziekenhuizen, noem maar op, mensen verkouden worden of de griep uitbreekt. En elke procent minder ziekteverzuim is voor elke werkgever pure winst. Schone lucht helpt daarbij.”

Binnen een dag van probleem verlost

De Air-cleaner ontwierp hij al in 2013. Een Rode Kruis ziekenhuis in Würzburg kreeg de eerste machines. ,,Zij hadden een bacterie waar ze niet van afkwamen. Binnen een dag waren ze van het probleem verlost.”

Lang bleef het stil en het apparaat werd mondjesmaat verkocht, tot corona de wereld in zijn greep kreeg. Vredeveld, ook wel de ‘Willie Wortel’ van Winschoten genoemd, ging zijn uitvinding bijslijpen en ziedaar, het apparaat is inmiddels enorm gewild. Vanaf januari denkt de uitvinder er maandelijks vijfhonderd te moeten produceren. Dat vindt plaats in een bedrijfspand aan de Zeefbaan in Winschoten. ,,We zijn op zoek naar geschikte mensen die zo’n apparaat in elkaar kunnen zetten.”

Ze komen niet bij Vredeveld op de loonlijst. Nee, ze krijgen een contract van Dustco , onderdeel van het Zwitserse bedrijf Swiss Logo. ,,Zij financieren dit apparaat en ik krijg een deel van de opbrengst. Ik ben al lang blij dat de productie, en dus werkgelegenheid, in Winschoten blijft.”

Vooral voor plezier

Vredeveld moet er ook niet aan denken om weer veel mensen in dienst te nemen. Ooit had hij zestig medewerkers op de loonlijst bij zijn bedrijf HVD (Henk Vredeveld Delfzijl). Nu is hij vooral voor het plezier aan de slag. Stilzitten is voor hem geen optie. Ontwikkelen en toepassingen bedenken, daar houdt hij zich graag mee bezig. En dat zijn apparaat korte metten maakt met bacteriën en virussen, is erkenning en alleen maar mooi.

Dat het apparaat werkt, bleek enkele weken terug toen een onderzoeksbureau in Tiel de resultaten onder de loep nam. Het toonde aan dat de machine tussen de 97 en 99 procent van alle virussen doodt, dankzij een UVC-lamp. ,,Ik heb met spoed wat revisies aangebracht voor een groot ziekenhuis in Londen, dat er zo snel mogelijk tientallen wilde hebben.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen