School in Den Andel is weg, maar binding in dorp blijft

Het ene lokaal vol curiosa, een ander gevuld met fitnessapparatuur. De oude basisschool in Den Andel is een plek waar het dorp elkaar ontmoet.

Het laatste klasje van Den Andel. Zo’n dertig kinderen kijken lachend in de lens, keurig opgesteld in rijen. 2014/2015 staat erboven. De klassenfoto hangt nog in de oude school, als aandenken, een eerbetoon aan een vervlogen tijd.

Twee jaar geleden moest De Holm dicht. Krimp. ,,We hebben er tegen gevochten, maar helaas’’, zegt Sandra Dijksterhuis. Ze wijst haar jongste zoon aan op de klassenfoto. ,,Kijk, daar staat hij, rechts achteraan.’’ Ze weet dat het vertrek van een school uit een dorp een verlies van binding betekend. ,,Hier kwamen we elkaar allemaal tegen. De ouders, leerlingen, leerkrachten.’’

Andere invulling

Dijksterhuis woont met haar man en twee kinderen tegenover de school. Ze is een enthousiast verteller, uit haar ogen straalt kracht en plezier. Ze laat de kop niet gauw hangen. Dus ging ze na de sluiting op zoek naar een andere invulling van De Holm, waardoor het gebouw een centrale rol zou blijven spelen in het 550 inwoners tellende dorp.

Samen met haar vriendin en buurvrouw Marja Heijnen ontwikkelde ze – met hulp van veel dorpsgenoten – een pop-upstore: H’Andel. Dorpsbewoners kunnen er voor een tientje per twee weken hun tweedehands spullen verkopen. De opbrengst is voor de dorpsbewoners.

Dijksterhuis stapt de oude school binnen. De gang staat vol antieke spullen als karren, oude schoolkaarten en kleding. Twee lokalen zijn gevuld met curiosa en hebbedingen. Servies, kunst en sieraden. Dorpsbewoners verkopen er ook hun zelfgemaakte spullen: bonbons, streekproducten, mutsen en niet te vergeten de gebreide sokken van Annie.

Ontmoeten

Bij het raam staat een ronde tafel. ,,Dit is de belangrijkste plek’’, zegt Dijksterhuis. Hier ontmoeten mensen elkaar. De dorpsbewoners, toeristen en koopjesjagers.

In de voormalige kleuterklas staan fitnessapparaten. ,,We hebben iedereen die een fitnesstoestel had, gevraagd die hier neer te zetten. Veel gezelliger.’’ Er wordt yoga gegeven, eens per maand wordt samen gegeten en binnenkort wordt er plastic gerecycled. Dijksterhuis komt woorden tekort uit te leggen wat er allemaal georganiseerd wordt. ,,Het mooist vind ik als mensen uit het dorp met ideeën komen.’’ Overal blijkt namelijk wel een mouw aan te passen.

De gemeente Winsum heeft Den Andel toegezegd dat het gebouw tot het einde van dit jaar in bruikleen blijft van het dorp. Wat daarna gebeurt, is nog niet bekend. ,,Ik hoop dat we het van de gemeente mogen overnemen. Het liefst voor een symbolisch bedrag. Dan kunnen we pas echt los.’’ De Holm is iedere vrijdag, zaterdag en zondag open.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.