School in Wirdum na 3 jaar weer dicht

De deuren van obs De Wirdumerklimmer in Wirdum gaan op 1 augustus dicht. Het komende schooljaar zou worden ingegaan met 15 leerlingen. Dat is ver onder de opheffingsnorm van 23.

Voorkeur voor groter

Opmerkelijk, omdat de school nog maar drie jaar geleden is ontstaan, na een fusie van De Wirdumerdraai in Wirdum en De Klimop in Garrelsweer. Maar ondanks de vele schouders die eronder werden gezet, sprak Stichting Openbaar Onderwijs Marenland in juni vorig jaar al over een mogelijke sluiting.

Toen bleek dat ouders uit beide dorpen de voorkeur gaven aan grotere scholen in Loppersum en Appingedam. Omdat een grote groep leerlingen uit groep 8 na dit schooljaar afscheid neemt van de Wirdummerklimmer, bleven er, zo bleek op een ouderavond in maart 2016, maximaal vijftien kinderen over.

Daarvan twijfelden nog vijf ouders. Slechts één kon met zekerheid zeggen dat haar kind zou blijven. Marenland hakte op 1 april daarom de knoop door.

Beatrixschool

In overleg met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap is besloten het administratienummer van de Wirdummerklimmer, een dependance van de Beatrixschool in Loppersum, over te hevelen naar een andere nevenvestiging: obs De Wilgenstee in Zeerijp. Die wordt daarmee zelfstandig.

De Beatrixschool gaat samen verder met cbs Roemte en Kids2B in het nog te realiseren kindcentrum Loppersum. Een van de drie kindcentra in het nieuwe scholenplan, waarbij elf schoolgebouwen in de gemeente de komende jaren moeten worden versterkt en verduurzaamd.

Herbestemming

Door de opheffing vervalt het schoolgebouw in Wirdum terug aan de gemeente. De consequenties voor onderhoud zijn nog niet duidelijk. Daar is pas zicht op als de herbestemming bekend is.

Stichting Marenland zal de ouders van de overgebleven kinderen begeleiden bij de keuze voor een andere school. Ook wordt twee jaar lang het vervoer daarnaartoe bekostigd.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.