Schrik woonbootbewoners Groningen: hun ‘boswal’ verdwijnt voor de ringweg

Woonschepenbewoners in het Noord-Willemskanaal in Groningen zijn op z’n zachtst gezegd not amused dat ‘hun’ boswal langs de A28 maandag wordt gekapt.

De bouwer van de nieuwe Zuidelijke Ringweg, Combinatie Herepoort, zet er het mes in omdat de autosnelweg in de toekomst iets wordt verbreed voor de nieuwbouw van het Julianaplein.

De ligplaatsen tussen Van Iddekingebrug en Van Ketwich Verschuurbrug worden er in één klap een stuk minder aantrekkelijk op. Volgens de bewoners krijgen ze bovendien maandenlang onnodig overlast van licht, geluid en fijnstof.

Vrees voor onnodig apocalyptisch maanlandschap

,,Straks zitten we nog jaren in een apocalyptisch maanlandschap, net als even verderop aan de Brailleweg. Daar ziet het er verschrikkelijk uit’’, zegt Marjon Schultinga namens de groep bewoners.

,,We zijn niet tegen de werkzaamheden, maar we zijn wel aardig gefrustreerd door de manier waarop dit gaat’’. Volgens Schultinga kwamen de woonschippers woensdag achter de kap door een verkeersbord dat de afsluiting van het fietspad aankondigde.

Herstart nog niet zeker, maar er verdwijnen nog meer bomen

,,We wisten niet dat de boswal zou verdwijnen’’, zegt Schultinga. ,,Dit voelt heel raar, vooral omdat we overal horen en lezen dat de bouw van de weg stil ligt. Aannemer Herepoort heeft ons verteld dat de werkzaamheden langs de A28 in augustus 2019 beginnen, maar dat is nog niet officieel. En tot dusver wekt de planning weinig vertrouwen.’’

Ze zegt dat de aannemer de kap niet wil uitstellen omdat Rijkswaterstaat toestemming heeft gegeven de weg maandag en dinsdag gedeeltelijk af te sluiten. ,,Het zou moeilijk zijn om daar later weer toestemming voor te krijgen. Dat is erg jammer, want Herepoort hoeft de bomen nog lang niet te kappen. Het broedseizoen, als het verbod op bomenkap ingaat, begint pas in april.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.