Burgemeester Koen Schuiling van de gemeente Groningen stelt met klem dat een voormalige politiemedewerker die in aanraking is gekomen met Justitie, geen invloed heeft gehad op de gang van zaken rond het cameratoezicht in de stad.

Politiemedewerker Tony W. van het Team Technisch Toezicht van de politie Noord-Nederland zou de regels hebben overtreden. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) was er sprake van corruptie. Tony W. bestelde beveiligingscamera’s en toebehoren voor de politie en de gemeente Groningen en sjoemelde vervolgens met de facturen.

Hij liet drones en camera’s thuis bezorgen

Hij liet drones, foto- en filmcamera’s op zijn privéadres bezorgen. Dit kon omdat W. zijn eigen uitgaven mocht controleren. Hij kreeg in maart dit jaar van het OM een schikking aangeboden met een werkstraf van 150 uur. Daarmee voorkomt hij een strafvervolging wegens ambtelijke corruptie bij de rechter.

GroenLinks vroeg de burgemeester of er voor de gemeent aanleiding is voor nader onderzoek naar de rol van W. bij het cameratoezicht. Schuiling zegt dat de politiemedewerker het cameratoezicht op geen enkele manier heeft kunnen beïnvloeden. Dat geldt ook bij de aanschaf van camera’s.

‘Wij kopen camera’s zelf in’

,,Er loopt een waterscheiding tussen die medewerker en de gemeente. Wij kopen zelf de camera’s in’’ aldus Schuiling. Het stadbestuur is in 2017 op de hoogte gesteld van het interne onderzoek naar Tony W. Hij werd gedurende dat onderzoek op non-actief gesteld. In juni 2018 is aangifte gedaan.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen