Groningen: Seinhuisje Post Schijf wordt van het Hoofdstation Groningen naar Stadskanaal vervoerd.

Seinhuis 'Post Schijf' bij hoofdstation Groningen opgetakeld voor transport naar museumspoorlijn STAR

Groningen: Seinhuisje Post Schijf wordt van het Hoofdstation Groningen naar Stadskanaal vervoerd. Foto: Jaspar Moulijn

,,Dit is wel heel uniek’’, zegt Gerrit Wessels, bouwmanager van Prorail, op het hoofdstation in Groningen. Voor zijn neus wordt donderdagmiddag het oude seinhuisje ‘Post Schijf’ met een grote kraan opgetakeld en op een dieplader gezet. De bestemming: museumspoorlijn STAR in Stadskanaal.

Om het huisje heen wordt druk gewerkt aan het station. Buldozers en kranen hebben het oude rangeerstation tot een bouwput gemaakt en alles wat in de weg stond platgegooid. Alleen het huisje staat, nog heel even, fier overeind. ,,Het is een van de weinige gebouwen die bewaard is gebleven’’, zegt Wessels. Van de oude watertorens tot de kolenopslag en het haventje: door de decennia heen verdween het.

Terwijl de kraan eerst het dak eraf tilt en later het huisje mét fundament op twee diepladers te zet, vertelt Wessels over het spoorgebouwtje.

Draaipunt

Post Schijf heeft zijn naam te danken aan de oude functie. Toen het rond 1920 gebouwd werd stond het naast de draaischijf waarop locomotieven gekeerd konden worden. Ooit was het dan ook de hotspot van het station waar dagelijks flink werd gewerkt. De laatste jaren werd het gebruikt als administratieruimte.

loading

Toen een aantal enthousiaste vrijwilligers van spoorwegmuseum STAR in Stadskanaal er lucht van kreeg dat met de verbouwing van het spoor ook Post Schijf mogelijk plat zou gaan, trokken zij aan de bel.

Het gebouwtje heeft namelijk geschiedkundige en architectonische waarde. In Oost-Groningen stonden vroeger veel van dergelijke huisje. ,,Ook in Stadskanaal’’, zegt Lars Blaauw van de STAR. Een beetje spannend is het wel, vrijwilligers van de club hebben jaren gewerkt aan de plannen en financiering om het huisje naar Stadskanaal te brengen. Het Prins Bernhard Cultuurfonds wilde wel bijspringen, net als aannemer Strukton.

loading  

Letterlijke verhuizing

Bij de museumspoorlijn moet het een kiosk worden met een souvenirwinkel. Blauw lacht: ,,Dit is letterlijk een verhuizing.’’

Ook voor ProRail is het geen dagelijkse koek, zegt Wessels. ,,Dit is wel vrij uniek.’’ Er worden weleens vaker onderdelen gedoneerd, maar een compleet gebouw? Toch zette ProRail alles in werking om STAR te helpen. ,,Dit is beter dan de sloophamer’’, zegt Wessels.

Post Schijf wordt in de nacht van donderdag op vrijdag naar Stadskanaal gebracht en daar uitgeladen. Blauw: ,,We hebben plek gemaakt op een A-locatie.’’ Voordat het geopend kan worden moet het nog wel flink opgeknapt worden weet hij. ,,Gelukkig hebben we veel enthousiaste en technische vrijwilligers. We hopen dat het op Hemelvaartsdag klaar is.’’

menu