Seinhuisje 'Post Schijf' van Hoofdstation Groningen naar S.T.A.R. Stadskanaal

Seinhuisje Post Schijf gaat naar Museumspoorlijn S.T.A.R. Stadskanaal Foto: S.T.A.R.

Het wordt een behoorlijke klus, maar als alles volgens de plannen gaat, staat het vermoedelijk 91 jaar oude seinhuisje ‘Post Schijf’ op het Hoofdstation van Groningen vanaf eind augustus in Stadskanaal. Enthousiaste vrijwilligers van Museumspoorlijn S.T.A.R. zagen een kans en grepen die.

Misschien dat er al wel honderd uur zitten in alleen het schrijven van de plannen en subsidieaanvragen, zegt Marco Klaibeda. Hij is één van de voortrekkers van het ambitieuze plan om het oude seinhuisje middels een dieplader te vervoeren naar Stadskanaal. „Het idee kwam een paar jaar geleden al, van enthousiaste vrijwilligers”, vertelt Klaibeda, toen duidelijk werd dat een groot deel van het Hoofdstation plat ging, inclusief het seinhuisje.

Post Schijf wordt ijs- en souvenirverkoop

Doodzonde, oordeelden de vrijwilligers, want het seinhuisje uit de tijd van stoomlocomotieven is in dezelfde stijl gebouwd zoals het seinhuisje vroeger ook tussen de spoorverbinding Stadskanaal - Ter Apel stond en kan als een broertje of zusje daarvan gezien worden. Precieze bouwtekeningen uit de jaren ‘20 en ‘30 toen het huisje werd gebouwd zijn er niet meer, maar op het gebrek aan een schoorsteen en het aangebouwde wc-huisje na moeten ze haast identiek zijn geweest, weet Klaibeda.

„We weten dat ze in Ter Apel dezelfde dakbekleding hadden bijvoorbeeld en dat het dak net zo uitstak.” Daarom past het huisje precies in de museumstijl die S.T.A.R. wil uitdragen. Niet dat het weer de functie van seinhuis krijgt. Nee, het wordt een souvenirwinkel waar ook ijsjes verkocht kunnen worden. „Het is een dubbele toegevoegde waarde. Zowel historisch als commercieel.”

Geschat op 15.000 euro

Het vervoer heeft wel wat voeten in aarde en gaat waarschijnlijk zo’n 10.000 euro kosten, daarvoor hebben de vrijwilligers aangeklopt bij het Prins Bernard Cultuurfonds Zeer binnenkort worden gesprekken daarover gevoerd met vervoerder Mammoet, want er is enige haast bij de klus. „Wij denken dat we de kosten goed hebben ingeschat, maar als het bijvoorbeeld het driedubbele kost, gaat het niet door.”

Wanneer het huisje in Stadskanaal komt, moet het nog voor zo’n 5.000 euro worden opgeknapt. In principe is Post Schijf in degelijke staat, maar er is wel enige houtrot. Ook wordt het in de passende kleuren geverfd en komt er een schoorsteen op het dak. En dan is het huisje nog lang niet met pensioen.

menu