Seks op het dak, naakt in de kerk; het is nooit saai bij Vindicat

Never a dull moment met studentencorps Vindicat Atque Polit (’handhaaft en beschaaft’) in Groningen. Nu is er opwinding over een checklist waarmee mannelijke corpsleden elkaar aanmoedigen om nieuwe vrouwelijke leden (’hete herten’) in bed te krijgen. Het corps grossiert in incidenten. Een beknopt overzicht.

Ludieke ontgroening of mishandeling?

Begin september duiken foto’s op van de ontgroening bij zowel Vindicat als Albertus Magnus, de andere grote studentenvereniging in Groningen. Te zien is onder meer hoe aspirant-leden door ouderejaars met het hoofd op tafel worden gedrukt, een golfclub tegen hun keel krijgen, worden overgoten met bier en houten stokken in hun mond hebben. Medewerkers van de universiteit noemen het mishandeling. De studenten spreken dat tegen. Zo zou een foto van een student die plat tegen de grond wordt gedrukt door een ouderejaars die op hem ligt bijvoorbeeld zijn genomen tijdens een toneelstukje. De publicatie van de foto’s was andermaal goed voor een debat over nut en noodzaak van de ontgroeningsperiode.

In het ootje genomen

Tijdens de meikermis van dit jaar filmen een paar bezoekers van het reuzenrad op de grote Markt hoe twee studenten op het dak van de studentensociëteit Vindicat seks met elkaar hebben. Een man en een vrouw bedrijven op het dak, onder de O van de Hooghoudt lichtreclame, de liefde met elkaar. Hoewel het bestuur van Vindicat stellig beweert dat de corpsleden het dak niet mogen betreden, gaat in de stad al snel het verhaal rond dat op de kroeg van Vindicat de term ‘In het ootje nemen’ iets heel anders betekent dan buiten de sociëteit.

Het mag wat kosten

Begin april wordt bekend dat Vindicat het 200- jarig bestaan een jaar eerder iets te uitbundig gevierd. De studentenvereniging heeft een strop van ruim 300.000 euro. De lustrumviering in de zomer van vorig jaar duurde twee weken en kostte 2,5 miljoen euro. Het evenement trok 45.000 bezoekers naar het Suikerunieterrein in Groningen. De overschrijding van de begroting zou een gevolg zijn vanwege extra gemaakte kosten op het Suikerunieterrein.

Daklozen en Sinterklaasvieringen

Het zijn niet alleen maar negatieve incidenten die Vindicat in het nieuws brengen. Jaarlijks organiseert de vereniging activiteiten voor goede doelen. Begin maart mochten 80 daklozen aanschuiven voor een feestelijk maal. Als Sint Nicolaas in het land is, worden ouderen door de studenten ontvangen.

Platen waaien van de gevel

Houten panelen die voor de viering van de traditionele Kermesse aan de gevel van het Vindicatgebouw zijn bevestigd, waaien weg. De Grote Markt moet daarom een half uur door de brandweer worden afgezet. De gemeente laat de vereniging opdraaien voor gemaakte kosten omdat de constructie van Vindicat was niet in orde bevonden. De studentenvereniging had voorgestelde verbeteringen niet nagevolgd. Een geluk bij dit ongeluk: niemand raakte gewond.

Een naakte man te paard in de Martinikerk

Opwinding, verbazing en ergernis tijdens de viering van het 200-jarig bestaan van het Corps. Ter gelegenheid van een optocht door de stad, maakt een Vindicater poedelnaakt - het geslacht door drie stropdassen aan het zicht onttrokken - te paard een rondje door de Martinikerk. De man verbeeldde de naakte waarheid maar dat ontging de bezoekers van de kerk.

Tientallen klachten over langdurig en luidruchtig feestje

Het lustrumfeest van studentenvereniging Vindicat op het Suikerunieterrein in augustus wordt met veel tam tam gevierd. Bij de gemeente komen veertig klachten over geluidsoverlast binnen. Sommigen storen zich aan de omvang van het lustrumfeest. Het oude Suikerunieterrein was twee weken lang het decor van de feestvierende studenten.

Eerstejaars overlijdt na overvloedig drankgebruik

Het droevigste incident vond plaats in 1997 toen een 18-jarige eerstejaarsstudent overleed als gevolg van overmatig alcoholgebruik. De jongen had een grote hoeveelheid jenever gedronken omdat hij was gevraagd als nieuwe bewoner van een zogeheten ‘corpshuis’. De student overleed in zijn slaap. Na dit incident mogen eerstejaars tijdens de ontgroening geen alcohol meer drinken.

Foto: Archief DvhN/Peter Wassing

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.