Sellingen krijgt een herdenking

In Sellingen is dit jaar voor het eerst een dodenherdenking. Die vindt plaats op het voormalige Kamp De Beetse.

‘Passende plek’

De gemeente Vlagtwedde heeft sinds jaar en dag op 4 mei drie dodenherdenkingen. In Ter Apel, Bourtange en het dorp Vlagtwedde. In Sellingen, het bestuurlijk centrum van de gemeente, was nooit zo’n plechtigheid. Pogingen in het verleden om die van de grond te krijgen hadden niet het gewenste resultaat.

Maar nu komt de herdenking er dus wel, zo maakte wethouder Giny Luth (Gemeentebelangen) donderdag bekend. Niet in het centrum van het dorp maar aan de rand, daar waar ooit het Kamp De Beetse was. ,,Dat is een heel passende plek’’, zei Luth.

Het kamp werd in de jaren 30 gebouwd ten behoeve van de werkverschaffing. Het bestond uit vele barakken. In de oorlog zaten er onder anderen Joden.

Nog één barak

Nu staat op het terrein nog één barak. Die werd enkele jaren geleden gekocht door de gemeente en is nu gerestaureerd. Enige tijd geleden werd bij de barak een monument onthuld die iets vertelt over de historie van het kamp. ,,En bij dat monument is de herdenking’’, zei Luth. ,,Het initiatief daarvoor is genomen door een werkgroep. Die wordt gevormd door vrijwilligers die zich bekommeren om de barak en het kampterrein. Wij hebben het initiatief graag omarmd.’’

Op de avond van de vierde mei worden kransen bij het monument gelegd en er worden twee minuten stilte in acht genomen. Namens de gemeente is burgemeester Leontien Kompier aanwezig.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.