Senaat ook akkoord met gaswet van minister Wiebes

De Eerste Kamer heeft de wet van minister Wiebes aanvaard om de gaswinning uit het Groningenveld te verminderen. In juli stemde de Tweede Kamer ook al in met het wetsvoorstel.

Zoals verwacht stemde de oppositie (PvdA, SP, GroenLinks, Partij voor de Dieren, PVV en 50Plus) tegen, net als CDA-Eerste Kamerlid Pia Lokin uit Groningen, die als enige van haar partij tegen het voorstel was. Volgens Lokin wordt in de nieuwe wet de veiligheid van Groningers niet boven de leveringszekerheid gesteld.

Ze wijst er op dat er nog jarenlang huizen onveilig zijn, terwijl de versterkingsoperatie niet goed op gang komt. Ook heeft het kritische CDA-Kamerlid vragen over de positie van de NAM en het Staatstoezicht op de Mijnen in de nieuwe wet.

Volgens D66-Eerste Kamerlid Henk Pijlman uit Groningen daarentegen is het goed dat de nieuwe wet er komt. ,,De stopzetting van de gaswinning is onomkeerbaar. Met deze wet wordt er een heel goede start gemaakt. Deze wet is effectief en nodig.’’

Hij wees er wel op dat D66 snel wil dat ook de twee andere wetten voor Groningen, die het schadeherstel en de versterking van huizen regelen, er komen. Aan die wetten wordt nog gewerkt.

Moties

De senaat nam twee moties aan. In de eerste wordt voorgesteld om te onderzoeken of aardgasbelasting kan worden gebruikt om grootverbruikers van gas te stimuleren over te stappen op duurzame energie. In de andere motie die werd aanvaard wordt aan de regering gevraagd eventuele veranderingen in de veiligheidsnormen aan beide Kamers voor te leggen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.