Onbekommerd shoppen en een terrasje pakken. Het mag weer. Afgezien van de mondkapjes ziet het straatbeeld er ouderwets gezellig uit.

Als de lengte van een rij voor de winkel maatgevend is voor de populariteit ervan, dan moet H&M zich ernstig zorgen maken. Er staan bij de vestiging in de Herestraat in de vroege middag hooguit een handvol mensen te wachten om binnen gelaten te worden. Dat is niets vergeleken met de rijen voor Zara en Stradivarius. Daar staan tientallen, merendeels jonge meisjes klaar om zich als uitgehongerde piranha’s op de geëtaleerde kledingstukken te storten.

Woensdag mochten we weer shoppen zonder eerst een afspraak te maken. Veel mensen hebben daar reikhalzend naar uitgekeken. Dat betekent niet dat kooplustige meutes de winkelcentra meteen ‘s ochtends na de opening bestormen. In de binnenstad van Assen is het zelfs vrij rustig. ,,Niet veel drukker dan op andere dagen’’, zegt kaasverkoper Elsenga op de warenmarkt.

‘Heren zien we vooral ‘s weekends’

Bij de meeste marktkramen staan één of twee klanten. Niks geen rijen. Ook niet voor de winkels. Kledingzaak Leads aan Nieuwe Huizen mag volgens de bedrijfsleider Jordi van der Veen 21 klanten binnen hebben, maar we treffen niemand aan. ,,Het is vanochtend wel drukker dan afgelopen weken toen mensen alleen op afspraak naar binnen mochten, maar het loopt nog niet storm. Ik verwacht dat het vooral zaterdag druk gaat worden. Dames komen hier ook doordeweeks wel, maar de heren zien we vooral ‘s weekends.’’

We mogen niet alleen weer vrij winkelen, we kunnen ook weer een terrasje pakken. Het weer zit vandaag mee. Bij Kaap Hoorn aan de Hoornseplas in Groningen waan je je tussen de palmbomen een beetje in mediterrane sferen. Daar proef je waarom mensen zo dol zijn op terrassen. Heerlijk zorgeloos aan een drankje nippen, terwijl je door je zonnebril uitkijkt over de goven. Dolce vita (het zoete leven).

‘Een kwart vrij voor voorbijgangers’

Bij Kaap Hoorn is het goed georganiseerd. Bij binnenkomst moet je je gegevens noteren. Ook hier kun je na het middaguur zonder wachten een tafeltje bemachtigen. Maar volgens de medewerker zijn alle beschikbare stoelen later op de dag gereserveerd. ,,Dat geldt voor 75 procent van de plaatsen, de rest laten we vrij voor voorbijgangers.’’

loading  

Gezellig druk is het ondertussen in hartje Groningen. Dat het schoolvakantie is merk je aan de jongeren die het straatbeeld domineren. Als niemand een mondkapje zou dragen, kon je niet vermoeden dat we middenin een pandemie verkeren. Zeker op de volle terrassen heerst een uitgelaten stemming. Er hangt een herwonnen vrijheidsgevoel in de lucht.

Amper ordehandhavers en toezichthouders

Zelfs bij de terrassen op en rond de Grote Markt verloopt alles soepel. Kennelijk heeft iedereen keurig ruim van tevoren gereserveerd. Mensen die dat niet hebben gedaan, verdringen zich niet massaal bij de ober die de tafeltjes verdeelt. Ze weten hoe het werkt. Opvallend genoeg zie je ook amper ordehandhavers en toezichthouders.

Op andere plekken in de binnenstad, bijvoorbeeld aan de Westerhaven, zijn er rond 14 uur nog genoeg terrassen met lege tafeltjes. ,,Je mag er tot half drie zitten, vanaf dat moment is het gereserveerd’’, zegt de serveerster van Wadapartja aan de Pottebakkersrijge desgevraagd.

Alleen tienermeisjes hebben er geen boodschap aan

Een stukje verderop heeft de Mediamarkt de ‘heropening’ feestelijk omlijst met een poort van ballonnen bij de ingang. Ook daar geen massa’s klanten binnen. ,,Dat had ik ook niet verwacht. Veel mensen houden gelukkig nog steeds rekening met corona’’, zegt de gastheer bij de deur.

Daar komt natuurlijk bij dat je het assortiment ook online kunt bemachtigen. Dat geldt voor de spullen in de meeste fysieke winkels. Af te lezen aan de rijen voor Primark, New Yorker, Bershka en Pull & Bear hebben alleen tienermeisjes daar geen boodschap aan. Die moeten kleren passen en in de spiegel bekijken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen