Shantyfestival Bie Daip wil van oudemannenimago af

Na vijftien jaar wil shantyfestival Bie Daip in Appingedam, dat zich inmiddels het grootste shantyfestival van Europa noemt, af van het oudemannenimago.

Achter de muziekkoepel waar de Poolse meidengroep Aqua Marina optreedt, schieten flyboarders vanaf het Nieuwe Diep metershoog de lucht in. Want ook dat is Bie Daip.

Folk & Seasongs

Hoewel het festival zichzelf aanprijst als 'het grootste shantyfestival van Europa' is dat eigenlijk achterhaald, verklaart vrijwilliger Kinie van Lune zaterdagmiddag in de informatiestand achter de Nicolaikerk. ,,We willen af van de naam shantyfestival. Officieel heten we nu ook Folk & Seasongs Festival. Ons doel is om voor iedereen iets te bieden.’’ Daarom kan de jeugd zich aan de flyboarders vergapen, die ‘vliegen’ met behulp van waterdruk, of natuurlijk zelf een duik in het water nemen, zoals op deze zonovergoten dag ook enthousiast gebeurt. Voor kinderen is er poppentheater, schminken en zeepbellen vangen. Er is een maritieme markt, een gondelvaart en de avond wordt afgesloten met een liveband. Maar de hoofdmoot blijven de liederen over de zee en over de liefde, die bijna veertig groepen en koren uit binnen- en buitenland in alle hoeken van het centrum laten klinken. Het trekt al jaren zo’n 30.000 bezoekers, uit het stadje zelf en van ver daarbuiten.

Club van 100

Om door te kunnen, is wel geld nodig. En dat wordt steeds lastiger, weet Van Lune. Daarom liggen naast de cd’s met opnamen van de afgelopen vijftien jaar ook flyers om leden te werven voor De Club van 100: liefhebbers die bereid zijn het festival met een jaarlijkse bijdrage van 100 euro te redden.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.