Shell naar Tweede Kamer om lobbybrief

Shell moet binnenkort in de Tweede Kamer tekst en uitleg geven over de gewraakte lobbybrief aan Kamerleden. Dat gebeurt op initiatief van GroenLinks.

Uit het epistel werd geconcludeerd dat de multinational minder geld dreigt uit te geven aan de versterking van Groningen wanneer de gasproductie versneld wordt verlaagd. Daardoor zou de ‘economische basis’ onder het versterkingsprogramma van Nationaal Coördinator Hans Alders worden ‘weggehaald’.

De brief leidde tot sterk afkeurende reacties, zowel in Den Haag als in Groningen. Kamerlid Liesbeth van Tongeren van GroenLinks stelde een hoorzitting voor en dat voorstel werd gesteund door een Kamermeerderheid. Ook ExxonMobil en de NAM kunnen een uitnodiging tegemoet zien.

,,Shells dochter NAM biedt excuses aan en tekent convenanten die beloven alle schade te herstellen terwijl Shells machtige lobby achter de schermen zegt dat als de gaswinning lager wordt zij herstel in Groningen niet volledig gaan betalen’’, stelt Van Tongeren. Ze wil de top van het bedrijf naar de Kamer halen. ,,Zodat Shell eindelijk kritische vragen in het openbaar over het Gronings gas moet beantwoorden.’’

Wanneer de hoorzitting plaatsvindt, is nog niet bekend.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.