De nieuwe klokken in de Sint-Jozefkathedraal in Groningen, vallen meer op dan verwacht. En ze leiden af en toe een eigen leven.

Dankzij een gift van parochiaan Rieks Kroon is de katholieke kerk zondag beter te horen dan ooit, als de Allerheiligenmis van de Sint Martinusparochie is afgelopen, en de kathedraal uit gaat. Het wordt in dubbel opzicht een van de kerkelijke hoogtepunten van het jaar.

De kerk kondigde aan dat de zes klokken (tot dusver waren er vier) een majestueus geluid over de stad laten weerklinken en dat dat zondag voor het eerst te horen is. Omwonenden weten echter al hoe de nieuwe zware klok klinkt en dat ze met z’n zessen inderdaad een ander geluid geven: er is woensdag flink mee geoefend.

Volgens pastoor Rolf Wagenaar van de kathedraal was het serieus de bedoeling om de primeur te bewaren voor Allerheiligen. Maar oplettende buurtbewoners kregen argwaan nadat de nieuwe klokken op 13 oktober in de zeshoekige toren aan de Radesingel waren gehesen. Ze een ‘ander’ geluid als de klok van het uurwerk sloeg.

Bijbenen

Hun klok klonk opeens anders. Bovendien leek de kerk geen greep meer te hebben op het uurwerk. De klok haperde soms, sloeg soms te vaak of niet op het juiste moment. Het klokgelui was bovendien weer dag en nacht te horen. Zoals het hoort misschien, en lekker handig: hoef je je ogen niet te openen om te weten hoe laat het is. Maar anno 2020 kun je daar natuurlijk klachten over verwachten. En zo geschiedde.

Klepel

Buurtbewoners die nog steeds dachten dat de nieuwe klok zondag pas te horen zou zijn, waren bang dat er wat mis was met de vernieuwde luidconstructie in de toren. Ze vroegen zich af waar de andere door kwam. Was er wat veranderd aan zwaaibreedte van de klok? Zou er per ongeluk een viltlaag om de klepel zitten? Of had de hamer iets te lang contact met het brons?

Wagenaar weet waar de klepel hangt, en verklapt het geheim van het nieuwe geluid. ,,De nieuwe zware klok is ook op het uurwerk aangesloten en dat hebben we alvast een beetje uitgeprobeerd’’, geeft hij toe. Niks vilt, geen problemen met de constructie, hoezo een andere zwaaibreedte. ,,Het is gewoon het geluid van de nieuwe zware klok. Een prachtige, volle klank waar we nog lang plezier van hebben.’’

Hij is achteraf erg blij met de test. ,,Want daardoor hebben we bijtijds ontdekt dat de klok onregelmatig sloeg. We liepen tegen dingen aan die te maken hebben met de besturing. Die gaat nu met een computer en werkt deels met lichtsensoren. Daardoor deed hij soms niet wat wij willen, maar woensdag is alles alsnog goed ingesteld.’’

Hoogmis

Na de hoogmis, zo rond 5 à 10 minuten over twaalf, verspreiden de twee nieuwe kerkklokken zondag voor het eerst officieel hun geluid over de stad. ,,Eerst zal Groningen alleen de twee nieuwe klokken horen, daarna alle zes tegelijk. Dat geluid keert voortaan terug op bijzondere feest- en herdenkingsdagen, zoals Kerstmis en Pasen.’’

In het belang van de goede verstandhouding met de buurt is de luidklok woensdag ook meteen weer uit gezet in de nacht. Het uurwerk laat tussen 24 en 6 uur niet meer van zich horen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen