Sjaars in Stad: waar wil je (niet) gezien worden in Groningen? (+ interactieve kaart)

Onze speciale KEI-week gids

Aankomende studenten opgelet: De KEI-week staat voor de deur. Ben jij nieuw in deze stad? Dagblad van het Noorden helpt je op weg met deze gids voor sjaars, zodat jij binnen no-time een echte Stadjer lijkt.

Waar moet je wezen?

Zo’n nieuwe onbekende stad is natuurlijk even wennen. Ben je op zoek naar de beste plek om je tentamenzorgen weg te drinken en met je voeten van de vloer te gaan? Of wil je weten waar je met je nieuwe reeks Tinder-dates een hapje kan eten? Komen je ouders meteen het eerste weekend langs en wil je ze nu al niet meer meenemen naar je studentenkamer voor een kopje koffie?

Geen zorgen. Vier experts uit Groningen hebben hun top vijf van favoriete plekken onder elkaar gezet. Daarnaast vertellen ze je ook waar je absoluut niet gevonden wil worden in Groningen. De redactie voelde zich zo vrij om ook nog wat hotspots toe te voegen.

Benieuwd wie de vier experts zijn?

Arjen Banach (27) is de fractievoorzitter van Student en Stad en ondernemer. In 2008 verhuisde hij van Zuidlaren naar Groningen. Drie jaar geleden studeerde hij af aan de Hanzehogeschool voor de opleiding Vastgoed en Makelaardij.

,,Groningen is een fantastische stad. Alles is hier dichtbij en er is veel te doen. In een stad als Amsterdam ben je heel anoniem. Hier kom je, op weg naar het station, al vijf bekenden tegen.’’ Banach vertegenwoordigt als fractievoorzitter van Student en Stad de jongeren van Groningen in de raadszaal.

Als er nieuwe restaurants in de stad openen dan is Saskia Jonker (35) er als de kippen bij. Zij is de hoofdredacteur van de site De Smaak van Stad en recenseert hiervoor restaurants in Groningen. Volgens Jonker is er voor studenten in de stad genoeg te ontdekken qua eten.

,,Ik mis eigenlijk niet veel in de stad, zeker niet voor studenten. Wat meer afwisseling zou leuk zijn, er zijn best veel keukens die je hier niet kunt krijgen. Peruaans, Koreaans, Ethiopisch, bijvoorbeeld. En je hebt heel veel 'bruine eetcafés' in Groningen die allemaal ongeveer hetzelfde serveren en dat al 20 jaar. Die wil ik best inruilen voor voornoemde keukens!’’

Willem Groeneveld (36) van het ‘rebelse stadsblog’ Sikkom in Groningen heeft ook een mening over de hot- en not-spots van Groningen. De capriolen die studenten in Stad uithalen zijn regelmatig onderwerp van nieuwsberichten op zijn site.

Nachtburgemeester Oelinda de Vries (24) woont sinds haar vijftiende in de stad. Vorig jaar werd zij gekozen tot Nachtburgemeester, de baas van de Groninger nacht. Samen met een raad buigt zij zich over wat beter kan tijdens het nachtleven. Zo vond zij onder meer dat er openbare damestoiletten moeten komen op de Grote Markt en dat Groningen een gay-parade nodig heeft.

menu