Sjieke friet houdt snackbar overeind in Groningen

De snackbar 2.0 alias de hippe patatzaak raakt in zwang. Een paar maanden geleden opende in de stad De Frietwinkel en afgelopen week zag Frietzaak Plat het levenslicht.

Snackbar nieuwe stijl

,,Goed voor het imago van de snackbar en wellicht doet deze nieuwe manier van ondernemen de ogen van collega’s openen’’, juicht Marco Agema de snackbar nieuwe stijl toe. Hij is in juni met zijn grandtaria Friet van Piet in De Oosterpoort uitgeroepen tot Meest Markante Horecaondernemer van Groningen omdat hij duurzaamheid hoog in het vaandel heeft.

,,De basis is en blijft de snackbar’’, zegt Agema, die in de snackbar van zijn ouders opgroeide. Volgens hem heeft de klassieke snackbar steeds minder overlevingskansen. ,,Omdat we onszelf een slecht imago hebben bezorgd. We hebben het product niet voorop gesteld, we zijn steeds hetzelfde riedeltje blijven draaien, op een enkeling na.’’

Vers en biologisch

Die enkeling krijgt navolging met zaken als De Frietwinkel in de Folkingestraat en Frietzaak Plat in de Astraat waar het draait om verse, biologische snacks, met als hoofdzaak friet gemaakt van biologische aardappels.

De Frietwinkel in de Folkingestraat

De Frietwinkel in de Folkingestraat

,,En ze voegen vakmanschap toe. In De Frietwinkel staat een machine waar de aardappels in gaan en die komen er als friet uit. Dat geeft jeu aan de zaak’’, zegt Agema, die verwacht dat het aantal klassieke snackbars in Groningen halveert als ze op de oude voet doorgaan.

In De Frietwinkel loopt het als een trein. Een zak patat kost er 2,50 euro. Bij Friet van Piet is dat 1,75 euro, bij Frietzaak Plat 3 euro.

Laatstgenoemde is nog geen week open, maar eigenaar Denny Onnes ziet de toekomst zonnig in. De reden dat hij een snackbar nieuwe stijl is begonnen is naast een kwestie van genen (zijn opa en vader hadden ook cafetaria’s en kroegen) ook ingegeven uit zijn liefde voor patat. ,,Ik eet het minimaal eens per week.’’

,,Nu komt het hier naartoe"

Zijn opa vertelde hem over de kwaliteit en de smaak van verse friet in vroegere tijden. Daar heeft hij op voortgeborduurd. Zijn aardappels komen uit Spijk, van dezelfde boer die ook Friet van Piet van biologische aardappels voorziet. Onnes verwacht dat er meer en meer moderne frietzaken in de stad komen. ,,In Amsterdam is ‘haute friture’ al lang gewoon. Nu komt het hier naartoe.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.