Sjinkie Knegt met ernstige brandwonden in ziekenhuis in Groningen (+update)

Sjinkie Knegt ligt met ernstige brandwonden in het ziekenhuis. De kleding van de shorttrackschaatser vatte vlam toen hij thuis in Bantega de houtkachel aanstak. De sportman van het jaar 2015 heeft brandwonden over zijn hele lijf, waaronder zijn gezicht. Met name zijn linkerbeen is ernstig verwond. Daar zijn de brandwonden derdegraads, zo meldt schaatsbond KNSB.

Knegt (29) werd in zijn woonkamer gevonden door zijn vrouw Fenna, die meteen 112 gebeld heeft. De shorttracker is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Groningen, waar Knegt momenteel wordt verpleegd aan zijn verwondingen.

Bondscoach Jeroen Otter

Bondscoach Jeroen Otter werd vanmorgen over het ongeluk geïnformeerd door de vrouw van Knegt. Bij de NOS vertelt hij: ,,Er wordt gesproken over huidtransplantatie. Hoeveel vierkante centimeter daar kan ik niks over melden. Dat het vreselijk is en een ongelofelijke klap in het gezicht van Sjinkie Knegt en de hele shorttrackcommunity en sportlievend Nederland, dat is wel duidelijk.''

Geëmotioneerd vervolgde hij: ,,Ik kreeg tranen in mijn ogen toen ik het hoorde. Dan zie je echt zo’n kereltje in brand staan.” Over het hersteltraject zegt Otter niet te weten hoelang dit duurt. ,,Dat hij hier nog een hele tijd mee bezig is, dat is evident.''

Ongeluk vorkheftruck

De winnaar van olympisch zilver en brons op respectievelijk de 1500 en 1000 meter zat al geblesseerd thuis door een ongeluk met een vorkheftruck. Nog geen maand geleden raakte hij een paar seconden bekneld tussen de muur van zijn werkruimte onder zijn huis in Bantega en de vorkheftruck die onverwachts naar achteren rolde. Daarbij scheurde een spier aan de voorkant van zijn linkeronderbeen tot tachtig procent af.

Het ongeluk had veel erger kunnen aflopen, zo vertelde Knegt later die zei geluk te hebben gehad, maar hij wist dat hij de EK shorttrack die morgen begint aan zich voorbij moest laten gaan.

Herstel verliep voorspoedig

Eerder deze week kreeg Knegt na een MRI-scan het bericht dat het herstel na zijn vorkheftruckongeluk uitermate voorspoedig verliep en dat hij waarschijnlijk weer in actie kon komen op de WK in Sofia in maart.

Om zijn linkerbeen droeg hij gedurende de dag inmiddels een zogenaamde ‘walker’, een plastic brace die zijn spieren moest ontzien en stevigheid biedt. Dagelijks zat hij een uur tot anderhalf uur op de rollerbank, een apparaat waarop hij in zijn garage kon fietsen zonder zich te verplaatsen.

Knegt, een teamplayer en liefhebber van zijn sport, was tot vanmorgen voornemens vanavond wel naar Dordrecht af te reizen voor de EK en aan te sluiten in het hotel bij zijn teamgenoten.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.