Slaapprobleem leidt later tot pijn

GRONINGEN Jongvolwassenen die slecht slapen krijgen later vaak last van chronische pijn. Dat blijkt uit onderzoek van arts Irma Bonvanie aan het UMC Groningen.

Bonvanie onderzocht 1750 jonge Nederlandse mannen en vrouwen tussen de 19 en 22 jaar oud en volgde ze drie jaar lang. Zij publiceert over haar onderzoek in het wetenschappelijk magazine Pain.

Ongeveer de helft van de jongeren die tijdens de eerste meting slaapproblemen hadden, had daar drie jaar later nog steeds last van. Deelnemers die bij aanvang slaapproblemen hadden, hadden bovendien een grotere kans op nieuwe en aanhoudende chronische pijn en meer last van spier- en gewrichtspijn drie jaar later. Het verband tussen slaapproblemen en pijn was sterker bij vrouwen dan bij mannen.

,,De jongvolwassen levensfase kenmerkt zich door psychosociale veranderingen en veranderingen in het gedrag, zoals veranderende slaappatronen’’, zegt Bonvanie. ,,Uit onze bevindingen blijkt dat slaapproblemen niet alleen een voorbode zijn voor pijn, maar ook het aanhouden van chronische pijn en de pijnernst voorspellen.’’ Zij denkt dat een vroege diagnose en behandeling van slaapproblemen kan helpen om latere problemen met pijn te verminderen in bepaalde groepen opgroeiende jongeren.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.