Het kantoor van Bok-Bright, oftewel Trademark Office, aan het Kwinkenplein in Groningen.

Slachtoffers vragen faillissement aan van oplichterscallcenter Trademark Office

Het kantoor van Bok-Bright, oftewel Trademark Office, aan het Kwinkenplein in Groningen. Foto Peter Wassing

Trademark Office, het Groningse callcenter dat honderden klanten heeft opgelicht, wordt mogelijk failliet verklaard. Het bedrijf is duizenden euro’s proceskosten verschuldigd aan een grote groep gedupeerden, maar betaalt niet.

Advocaat Madhavi Nagessersing van Berntsen Mulder Advocaten uit Alphen aan den Rijn staat de gedupeerde ondernemers bij. Zij denkt dat ze een goede kans maken dat Trademark Office failliet wordt verklaard.

Het Groningse callcenter, dat ook wel onder de namen Lectual Europe, Bok-Bright en Calljob heeft geopereerd, heeft de laatste maanden talloze rechtszaken verloren. Trademark Office verkocht per telefoon domeinnamen aan ondernemers. Die bezaten vaak al een website eindigend op .nl, en konden dan via Trademark Office dezelfde website met bijvoorbeeld .com registreren.

Verkopers liegen aan de telefoon

Maar daarbij deden de verkopers van Trademark Office bewust onjuiste mededelingen. Ze presenteerden zich als onafhankelijke toezichthouder en beweerden dat een concurrent van de ondernemer op het punt stond hetzelfde internetadres te registreren. Pas na het telefoongesprek ontdekten de gedupeerden dat er helemaal geen kaper op de kust was geweest. Ze wilden daarom onder de koopovereenkomst uit, maar Trademark Office reageerde met een incassobureau en dagvaardingen.

Nagessersing en haar collega Jeroen Thiele hebben in vijf collectieve procedures ‘en talloze individuele gevallen’ ondernemers bijgestaan. Ze zijn in alle gevallen door de kantonrechter in het gelijk gesteld en Trademark Office is veroordeeld tot het vergoeden van de volledige proceskosten. Het gaat om duizenden euro’s per rechtszaak.

Privé aansprakelijk voor schulden bedrijf

„Onze cliënten krijgen hun vorderingen niet betaald”, zegt Nagessersing. „We hebben beslag laten leggen, maar dat had onvoldoende resultaat.” Daarom nemen ze nu hun toevlucht tot een ‘vrij ingrijpend’ middel: „De gedupeerden hebben het faillissement aangevraagd.”

Wijst de rechter dat toe, dan wordt een curator aangesteld. Die onderzoekt of de bestuurders van Trademark Office hun werk goed hebben gedaan. De curator kan de bestuurders privé aansprakelijk stellen voor de schulden van het bedrijf.

Strafvervolging

Als de bestuurders van Trademark Office niet volgens de regels blijken te hebben gehandeld, of als ze de curator medewerking weigeren, kunnen ze strafrechtelijk worden vervolgd. Jonathan Oudekerk, oprichter en tot voor kort eigenaar van Trademark Office, laat weten het bedrijf te hebben verkocht; de huidige eigenaar is Danny Sahit.

Die bleef zelf onbereikbaar voor commentaar. Een Trademark Office-medewerker zegt dat Sahit de verschuldigde kosten best wil betalen maar het niet kan wegens geldgebrek; het bedrijf zou het zwaar hebben sinds de eerdere artikelen in Dagblad van het Noorden .

Advocatenkantoor Berntsen Mulder hoorde lange tijd niets van Trademark Office, tot vrijdagmiddag. Toen gaf Danny Sahit aan dat hij tot een betalingsregeling zou willen komen. Nagessersing overlegt dat maandag met de ondernemers die ze vertegenwoordigt. „Als zij dat willen en we komen eruit, dan laten we de rechtszaak aanhouden.” Zo niet, dan behandelt de rechtbank Noord-Nederland de zaak dinsdag.

menu