Slechte wegen Pekela worden opgelapt voor 200.000 euro

Stockfoto van gescheurd asfalt. Foto: DVHN

De gemeenteraad van Pekela heeft dinsdagavond groen licht gegeven voor het oplappen van een aantal slechte wegen en stoepen. Het gaat 200.000 euro kosten om de wegen op het niveau ‘matig’ te houden.

Dat niveau wil de gemeente graag in stand houden of in sommige gevallen opnieuw bereiken: een aantal wegen heeft het label ‘slecht’ gekregen. Het college vreest dat daardoor de kans groter wordt dat mensen op die plekken letsel oplopen, waarvoor de gemeente dan aansprakelijk is. Het werk bestaat uit klein onderhoud als schade en verzakkingen verhelpen en groot onderhoud om de wegen een langere levensduur te geven.

‘Moet veroorzaker niet betalen?’

Opmerkingen waren er wel, zo maakt de PVV zich zorgen of het niveau ‘matig’ wel voldoende is: „Neem je dan niet een te groot risico als er dan toch iets gebeurt?” GroenLinks raadslid Elly Knevelman liet zich kritisch uit over zware vrachtwagens en andere voertuigen die voor elkaar uit moeten wijken en zo in de berm komen, wat slecht is voor met name de zijkant van het wegdek: „Moet de veroorzaker deze schade niet betalen?” Wethouder Jaap van Mannekes (Samen voor Pekela) gaat daarna kijken. „Als het enigszins kan, gaan we kosten bij het bedrijf verhalen.”

Het zwaartepunt van het voorgestelde onderhoud ligt op herstel van de schades en aan vooral asfaltwegen. Wanneer er geen onderhoud wordt uitgevoerd aan asfaltverhardingen is er op termijn ‘sprake van kapitaalvernietiging’ stelt het college en ook wordt het onderhoud dan alleen maar duurder wanneer het wel wordt gedaan.

Er wordt 50.000 euro uitgegeven aan schades, 30.000 aan de stoepen, 40.000 aan bestrating en 80.000 aan asfaltverharding.

menu