Slechtvalkkuikens bij de Gasunie krijgen een ringetje

De twee slechtvalkkuikens die begin mei in het nestkastje bij de Gasunie zijn geboren, kregen donderdagmiddag een metalen ring om hun pootje.

De ouders van de kuikens vliegen wild rond de ‘apenrots’, het kantoor van de Gasunie in Groningen. Ze durven niet dichterbij te komen. Niet zo gek, want een vrij grote groep mensen heeft zich op het dak onder de nestkast verzameld.

Voor de derde keer op rij huisvest de Gasunie op grote hoogte een koppel slechtvalken. In 2016 kregen zij vier nakomelingen, in 2017 drie en nu dus twee. Een jongen en een meisje.

Piepen, slaan en bijten

Johan Bos van de Werkgroep Roofvogels Nederland gaat met een liftje naar de nestkast. Hij pakt de kleintjes, stopt ze in een wit zakje en komt dan weer naar beneden. „Zo blijven ze rustig”, legt hij uit. En inderdaad, zodra hij ze uit het zakje haalt beginnen de dieren te piepen, te slaan met hun donzige witte vleugeltjes en te bijten.

Bos zet de beestjes voorzichtig op de weegschaal, meet hun vleugellengte en controleert of ze parasieten hebben. De dieren vinden het niet zo leuk. „Klopt”, zegt Maarten Jansen van Avifauna Groningen. „Maar, geen zorgen. Ze herstellen snel weer.”

Onderzoek

Bos haalt een metalen ring uit zijn tas die hij met een tang om een pootje buigt. Zo’n ring is belangrijk omdat onderzoekers zo in de gaten kunnen houden hoe oud de vogels zijn, hoe ze zich verspreiden door Nederland en waar ze aan overlijden. Jansen: „We hebben er ooit een teruggevonden in de buurt van Hamburg. Die is tegen een windmolen gevlogen.”

Als de ringetjes om de pootjes zitten, stopt Bos de vogels weer in het zakje. Hop, terug naar boven. Zodra de kuikens uit het zakje zijn verstoppen ze zich in de hoek van de nestkast.

„Zullen we naar beneden?”, vraagt iemand. „Dan kunnen de ouders ook weer terug naar huis.''

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen