Sleutelkluisje is snel gekraakt

Sleutelkluisje is snel gekraakt

Twee keer binnen twee jaar is er bij Grietje de Roos ingebroken. Het kluisje waarin zij haar huissleutel bewaart voor thuiszorgmedewerkers, is gemakkelijk open te breken.

Twee keer binnen twee jaar is er bij Grietje de Roos ingebroken. Het kluisje waarin zij haar huissleutel bewaart voor thuiszorgmedewerkers, is gemakkelijk open te breken.

,,Ik dacht dat er brand was”, zegt Grietje de Roos (94). Maar al snel had ze door dat het licht van een zaklamp afkomstig was. ,,Ik heb direct mijn alarmknopje ingedrukt en geroepen: ‘Bel de politie! Er staat een man in mijn kamer.' De inbreker vluchtte met mijn tas.'' De politie was er snel. ,,Ik was erg geschrokken, heb heel de ochtend getrild.''

Kluisje

Het was die woensdagochtend niet de eerste keer dat er werd ingebroken bij De Roos. Beide keren kon de dief met De Roos' eigen huissleutel binnenkomen. Die ligt in een kluisje aan haar deur. De verzorgers van TSN thuiszorg kunnen met een code gemakkelijk de sleutel pakken en binnenkomen.

,,Ik heb het kluisje van het merk Masterlock gekocht bij de thuiszorgwinkel van TSN”, zegt De Roos' neef Henk de Jong (foto). ,,Het is gemaakt van aluminium en onder de cijfercode zit een opening waar iemand zo een schroevendraaier tussen kan zetten om het kastje open te wrikken. De sleutel ligt voor het oprapen.”

Thuiszorg

De Roos woont in een hofje samen met andere ouderen met sleutelkluisjes. ,,De meeste bewoners zitten bij ZINN thuiszorg. Zij gebruiken kluisjes van het merk Clavisio. Die zijn van roestvrij staal. ,,Die breek je niet zo maar open en als je het probeert, maakt het zo veel lawaai dat de hele buurt wakker is”, zegt De Jong. Zijn tante wil niet overstappen naar ZINN. Ze kent de mensen bij TSN. Het voelt vertrouwd.

De door TSN aangeboden sleutelkluisjes zijn veel goedkoper dan die ZINN gebruikt. De Masterlock kan voor minder dan 30 euro gekocht worden, terwijl de adviesprijs van de Clavisio meer dan 300 euro is.

Het complex waar De Roos woont, valt onder de Christelijke Woningstichting Patrimonium. De stichting is bekend met het gevaar van sleutelkluisjes. Ze raadt iedereen af die te gebruiken.

Mobiel

TSN Thuiszorg is bezig met een alternatief voor de kluisjes. ,,Er loopt een proef”, zegt operationeel directeur Pieter van den Broek. ,,Thuiszorgmedewerkers kunnen straks met hun mobiel de deur openen. Ik verwacht dat dit systeem dit jaar nog wordt ingevoerd."

De politie doet onderzoek naar de zaak. De inbreker heeft tijdens zijn vlucht een kistje met een parelketting laten vallen. Daar zaten vingerafdrukken op. De recherche hoopt de inbreker hiermee te kunnen pakken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen