Sloop deel oude ringweg Groningen van start: Weer nieuwe situatie

De bouwer van de nieuwe Zuidelijke Ringweg in Groningen begint vandaag met de afbraak van de oude. Dat levert nieuwe verkeerssituaties op.

Hoewel het bouwplan en bouwplanning voor de nieuwe ringweg nog steeds niet bekend is -de start van de bouw wordt niet voor de zomer verwacht- heeft Combinatie Herepoort toestemming gekregen om alvast een deel van de oude weg af te breken.

Het gaat om een deel van het traject tussen Julianaplein en Europaplein bij het spoor. Daar komt de verdiepte ligging, een van de drie tunnels ligt straks onder het spoor.

Deel zuidbaan ringweg wordt gesloopt

Over de sloop was de afgelopen weken veel te doen omdat er geen onomkeerbare werkzaamheden zouden plaatsvinden in de aanloop naar een definitief plan. Dat gebeurt nu toch met de afbraak van de zuidbaan van het viaduct over het spoor en de twee parallelstraten Helperzoom en Verlengde Lodewijkstraat.

In het gebied zijn tot en met woensdag 27 februari verschillende omleidingen en stremmingen van kracht. Het treinverkeer ligt vanaf zaterdag 16 februari vier dagen stil. Er zijn dan ook werkzaamheden aan het Herewegviaduct in Groningen en tunnels in Haren en Assen.

Langere wachttijden voor het julianaplein

Doorgaand verkeer over de ringweg heeft geen last van de werkzaamheden. Dat is onlangs al van de zuidbaan gehaald. Verkeer in de richting Hoogezand rijdt sinds kort op de plek waar voorheen tegemoetkomend verkeer reed. Dat schoof vorig jaar al iets op, toen er aan de noordkant van de weg een extra stukje langs werd gebouwd.

Beide rijbanen hebben nog steeds twee, maar nu versmalde rijstroken. Het is er af en toe, met name in de ochtendspits, flink druk. Volgens Groningen Bereikbaar lijkt het erop dat vooral verkeer vanuit Drachten moet wennen en wat moeizamer doorstroomt: de rij voor het Julianaplein is sinds de omzetting van de zuidbaan langer. Toch is de organisatie te spreken over de situatie.

Nieuwe verkeerssituatie

In de stad was het hier en daar ook extra druk, met name rond de Kempkensberg (bij DUO) waar de oprit richting Hoogezand definitief is weggehaald. Dat gebeurde vanwege het opschuiven van de zuidbaan.

In de toekomstige situatie keert die oprit niet terug. Verkeer moet z’n weg zien te vinden door de stad en kan nog geen gebruik maken van het alternatief dat ervoor was bedacht: de Helperzoomtunnel. De bouw daarvan mislukte vorig jaar.

Sommige weggebruikers zochten vorige week een uitweg via de spoorwegovergang Esperantostraat, maar dat lukt nu even niet vanwege de sloop. Voor hen wordt het vandaag dus opnieuw even wennen aan een nieuwe verkeerssituatie.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.