Sloop dreigt voor gloednieuwe boerderij

De eerste bevingsbestendige boerderij in Groningen moet mogelijk weer worden gesloopt zeven maanden nadat het pand is opgeleverd.

Door een fout is de riolering verkeerd aangelegd en kan het woonhuis niet worden gebruikt. Omdat de buizen onder een twintig centimeter gewapende betonnen plaat liggen, kunnen werklui er niet bij komen.

,,Het is ongelooflijk en om gek van te worden. Wij balen als een stekker. We hadden afgelopen zomer in het huis willen trekken, maar het staat nu nog steeds leeg’’, zegt de boze eigenaar Caspar Wechgelaer van de boerderij in Startenhuizen. Hij woont zelf in Groningen.

De nieuwe boerderij van Wechgelaer. Eigen foto.

Na drie jaar steggelen met de NAM kreeg hij dit jaar een gloednieuwe, aardbevingsbestendige boerderij na sloop van de zwaarbeschadigde hoeve Wilkemaheerd. Wechgelaer wilde het huis, waar zijn familie al honderd jaar woont, niet aan de NAM verkopen en koos bewust voor sloop en nieuwbouw.

Volgens de eigenaar van de leegstaande Nieuwe Wilkemaheerd is sloop één van de opties. Hij hoopt dat het zo ver niet komt. ,,In januari gaat de installateur onderzoeken of hij bij de riolering kan, wanneer er een paar openingen in de betonplaat worden gemaakt. Of dat lukt, weten we nu nog niet.’’

Eerder had de NAM aangegeven niet enthousiast te zijn over het snijden in de betonplaat, waar het hele huis op staat en die het bouwwerk tijdens een aardbeving laat meedeinen. Volgens het gasbedrijf zou de constructie dan kunnen verzwakken.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.