Sloopstraat lijkt er na jaren te komen

EnTranCe, een onderdeel van de Hanzehogeschool, is enthousiast over het idee van de sloopstraat van Enne Hovingh. De Hoogkerker is al meer dan tien jaar bezig met het project.

Hovingh, eigenaar van autorecyclebedrijf Hovingh in Hoogkerk, bedacht zijn plan twaalf jaar geleden: een 50 meter lange sloopstraat op zijn bedrijventerrein, die plek biedt aan dertig tot zestig werknemers. Met behoud van hun uitkering zouden zij er auto’s kunnen demonteren en opnieuw leren wennen aan een arbeidstritme.

Gedoe met gemeente

Fanatiek sloeg Hovingh de eerste benodigde machines in. Deze staan al sinds 2003 buiten te verroesten. De reden? Gedoe met de gemeente, wat het proces dusdanig vertraagde dat Hovingh het plan op de lange baan schoof. De hele lange baan.

Nu is er EnTranCe, een samenwerkingsverband van ondernemers, studenten en onderzoekers dat zich bezighoudt met duurzame energie onder de vlag van de Hanzehogeschool. Een achtkoppig team heeft zich over Hovinghs idee gebogen.

Mogelijkheden

,,Wij zien zeker mogelijkheden in dit project’’, zegt Alexander van Spijk, docent aan de Hanzehogeschool. Van Spijk haalt, naast zijn adviserende rol bij EnTranCe, ook studentenprojecten binnen voor de Academie Architectuur Bouwkunde en Civiele Techniek aan de Hanze. ,,Hovingh is een originele ondernemer die risico’s durft te nemen’’, meent de docent, die in de sloopstraat een grote meerwaarde voor de stad ziet. ,,Ik denk dat we er een mooi studentenproject van kunnen maken.’’

De interesse van EnTranCe in het project van Hovingh komt vooral voort uit het feit dat hybride auto’s steeds populairder worden. De oudere auto’s, die slechter zijn voor het milieu, moeten op een duurzame manier worden gerecycled. Het project van Hovingh zou hier een oplossing voor kunnen zijn.

Vooronderzoek

De ontwikkeling blijft aan Hovingh, EnTranCe biedt alleen advies. Nu is er vooral tijd en geld nodig. Van Spijk: ,,Als we subsidie krijgen, kunnen we in de herfst beginnen met het vooronderzoek.’’

Hovingh reageert verheugd met deze nieuwe kans om werk te maken van zijn voorliefde voor recycling en duurzaamheid. ,,Ik wil iets voor de wereld betekenen. Ik wil een duurzame plek creëren om mensen op te leiden en te zorgen dat ze met een diploma de deur uitgaan. Het gaat verder dan een sloopstraat. Het is geen zorgboerderij maar een soort zorgsloperij.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.