Slordig lassen oorzaak brand op cruiseschip

De brand die zaterdag uitbrak op het cruiseschip Norwegian Joy op de Meyer Werft in Papenburg is door slordig uitgevoerde laswerkzaamheden veroorzaakt.

Brandstichting wordt definitief uitgesloten, meldt de politie van de regio Emsland. Op de Meyer Werft is opgelucht gereageerd. ,,Gelukkig is het geen brandstichting”, zegt woordvoerder Peter Hackmann. ,,Sommige media speculeerden al dat de brand opzettelijk was veroorzaakt.”

De Meyer Werft laat in een korte verklaring weten dat de onderaannemer die was ingehuurd voor de laswerkzaamheden niet volgens de regels heeft gewerkt. Door de brand zijn zeker veertien cabines totaal vernield. Of er maatregelen tegen de onderaannemer worden genomen, kan Hackmann niet zeggen.

Schade

Lassers waren zaterdagmorgen op dek vijftien aan het werk, waarbij lasvuur terecht is gekomen in cabines op een lager gelegen dek. In die cabines lag al tapijt en waren al bedden geplaatst. Het vuur verspreidde zich vervolgens snel en richtte in andere cabines enorme schade aan.

Hoe hoog de schade is en hoe deze verholpen kan worden, is nog onduidelijk. ,,Later deze week hopen we meer te kunnen vertellen”, zegt Hackmann. De politie heeft het schip gistermiddag weer vrijgegeven. ,,We zullen nu met man en macht aan de slag moeten om het schip op tijd te kunnen afleveren.”

In het voorjaar van 2017 moet het schip klaar zijn. Op de Meyer Werft gelden strenge veiligheidsvoorschriften. Iedereen die op de werf aan het werk gaat, krijgt instructies waar ze zich aan te houden hebben.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.