'Sluitende begroting is ook taak van inwoners'

Het wegwerken van het tekort in Menterwolde is niet alleen een taak van het nieuwe college. Van inwoners wordt verwacht dat zij oplossingen aandragen.

Het wegwerken van het tekort in Menterwolde is niet alleen een taak van het nieuwe college. Van inwoners wordt verwacht dat zij oplossingen aandragen.

Dat staat in het aangepaste collegeakkoord dat donderdagavond wordt gepresenteerd. Dan worden ook de beoogde wethouders van buiten, Thea van der Veen (PvdA) uit Sappemeer en Jaap Borg (VVD) uit Kropswolde, voorgedragen en benoemd.

'Nogmaals op weg'

Menterwolde heeft voor 2016 een tekort van 1,3 miljoen becijferd. Het nieuwe college (SP, PvdA, CDA, VVD en GroenLinks) wordt een zakenkabinet dat Menterwolde naar de herindeling met Hoogezand-Sappemeer en Slochteren moet loodsen.

In het aangepaste collegeprogramma ‘Nogmaals op weg' staat dat een sluitende begroting ook inzet van burgers vraagt. De in het collegeakkoord genoemde efficiencykortingen, tarieven van rechten en leges meer kostendekkend maken en een beperkte verhoging van de ozb, liggen voor de hand.

Een andere exploitatie van sporthallen en zwembaden en het overdragen van onderhoud van accommodaties aan sportverenigingen worden echte uitdagingen, waarbij ook een actieve houding van de gebruikers wordt gevraagd.

Optimalisatie

Het gebruik van sporthallen De Menterne en Ruitershorn moet worden ‘geoptimaliseerd' om kosten te besparen. Twee grotere sportaccommodaties in de benen houden wordt wat veel van het goede gevonden.

Voor zwembad De Kolck in Meeden zoekt het college ‘creatieve initiatieven om met de bevolking het zwembad open te houden'. Onderzocht wordt of een combinatie met het D.G. van Noortbad in Muntendam mogelijk is. Er wordt ook gekeken of het zwembad kan worden overgedragen aan het dorpsinitiatief in Meeden.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.