Smullen met het Taartrovers Film Festival in Groningen

Stil uit de film vos en Haas.

Het Groninger Forum in Groningen pakt de komende dagen uit met het Taartrovers Film Festival, een (inter)actief filmfestival voor kinderen van 2 tot 9 jaar.

Kinderen kunnen er niet alleen films kijken die speciaal voor hen zijn geprogrammeerd, maar ook ronddwalen in de Speeltuin van de Verbeelding: een zaal vol installaties voor al je zintuigen. „Iedereen die komt kijkt, mag ook komen spelen, op een onderzoekende en creatieve manier”, zegt programmeur en artistiek leider Tessa van Grafhorst.

Knoeien en bakken

Het festival staat dit jaar in het teken van de film zelf, wat betekent dat kinderen van alles leren over het fenomeen film. Van Grafhorst: „Ze ontdekken wat film eigenlijk is, hoe projectie werkt, wat het belang is van licht. Ook mogen ze knoeien met olie en andere vloeistoffen en zelf een decor maken in een mini-studio.” In de foyer kunnen de jonge bezoekers ook een taartje bakken.

Zoeken naar juweeltjes

Over de programmering zegt Van Grafhorst dat de films net even wat anders laten zien dan wat filmkijkers doorgaans tegenkomen. „We zoeken naar de juweeltjes. Veel van de films zijn kort, vooral voor de hele jonge kinderen. Maar we proberen altijd films te kiezen die net een ander perspectief bieden of meer verdieping geven.”

Het Taartrovers Film Festival, 19 t/m22 april, Groninger Forum (Hereplein). Tickets: 9 euro.

menu