De Britse coronavariant heeft het in Noord-Nederland overgenomen van het ‘gewone’ coronavirus. Maar er zijn sinds kort ook gevallen van de Zuid-Afrikaanse en een Braziliaanse mutant. Vooral de snelle stijging van die laatste baart zorgen.

,,Doordat de Britse variant zo besmettelijk is, maken andere mutaties vooralsnog erg weinig kans’’, zegt viroloog Bert Niesters van het UMC Groningen. ,,De Britse mutant heeft de al aanwezige varianten eigenlijk verdrongen. In Noord-Nederland is nu 98 procent van de besmettingen de Britse variant. En in de rest van het land is het weinig anders, als ik de RIVM-cijfers zie.’’

In Noord-Nederland groeit de P1-variant snel

Maar onder die overgebleven 2 procent rukken wel twee varianten op die de WHO als ‘zorgelijk’ ziet. In Noord-Nederland zijn ook gevallen van de Zuid-Afrikaanse variant gevonden en zelfs Braziliaanse mutaties in Groningen. Dat is te zien in cijfers van de kiemsurveillance van het RIVM en komt volgens Niesters overeen met wat het UMCG zelf terugvindt bij steekproeven naar mutaties, het zogenoemde sequensen.

Vooral de Braziliaanse mutatie baart de virologen zorgen. Er zijn twee soorten: de P1 die voor het eerst is vastgesteld rond de stad Manaus in het Amazonegebied, en de P2 die veel breder voorkomt in Brazilië. In (Noord-)Nederland is de P1-variant uit Manaus snel aan het groeien.

loading

Besmettelijker

Er is wetenschappelijk nog weinig zekerheid over de P1-Braziliaanse mutatie, maar het lijkt erop dat hij nóg besmettelijker is en naar verhouding nog meer jongeren ziek maakt. En een eerdere besmetting of een vaccinatie lijkt minder goed te beschermen.

Uit de cijfers die het RIVM vrijgeeft op basis van de steekproeven blijkt dat in heel Nederland zo’n 3,7 procent van de besmettingen Zuidafrikaans zijn en 1,4 procent Braziliaans. Die Braziliaanse variant is wel meer dan verdubbeld de laatste dagen en vooral in de provincie Gelderland gaat die stijging hard.

,,Het is nu spannend hoe dat verder gaat’’, vindt Niesters. ,,Het is natuurlijk niet voor niets dat premier Boris Johnson de Engelsen heeft duidelijk gemaakt dat ze deze zomer niet kunnen reizen naar het buitenland. Hij wil die mutaties zo lang mogelijk buiten het land houden.’’

R daalt

Uit de cijfers van de GGD’s en het noordelijke lab Certe blijkt dat de ‘gewone’ coronabesmettingen in de drie noordelijke provincies sinds vorige week wat minder hard stijgen. De noordelijke R, het reproductiecijfer, is gedaald naar 0,89. Dat betekent dat 100 besmette mensen in het Noorden slechts 89 nieuwe mensen besmetten, waardoor de pandemie hier aan het dalen is. De R is voor Nederland als geheel nog iets boven de 1.

Het is alleen nog te vroeg om te juichen, benadrukken de viroloog en de GGD’s. Er is weliswaar een daling maar het niveau aan besmettingen is nog steeds bijzonder hoog, veel hoger bijvoorbeeld dan in Duitsland. Het aantal ziekenhuisopnames blijft ook nog steeds verder stijgen, zo hard dat de grens van het beschikbare aantal ic-bedden in zicht is.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus