Sneller extremisme signaleren in Groningen

In een vroeg stadium extremisme aanpakken. Dat doel stelt Groningen. De stad volgt meerdere mensen met mogelijk extremistische ideeën.

Volgens burgemeester Peter den Oudsten gaat het om een gering aantal mensen. Vooral jongeren die opvallend gedrag vertonen worden in de gaten gehouden. Ze vormen volgens Den Oudsten niet zo’n grote dreiging dat ook de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding ze volgt.

Samenwerking professionals

Met een nieuw plan van aanpak (.pdf) moeten professionals als docenten en maatschappelijk werkers sneller leren signaleren wanneer iemand gedrag vertoont dat kan duiden op extremisme. Ook moeten ze sneller en intensiever contact hebben met elkaar om het probleem aan te pakken. Den Oudsten: ,,Het is goed als we in een vroeg stadium ingrijpen.’’ Juist dan is sturing zinvol, denkt de burgemeester. ,,Jongeren zijn beïnvloedbaar.’’

Geen acute dreiging

Van acute dreiging is in Groningen geen sprake. Toch wil de stad geld uittrekken voor bestrijding van extremisme. ,,De wereld staat toch een beetje in brand’’, zegt Den Oudsten. ,,De aanslagen in Parijs en Brussel maken dat we extra alert moeten zijn om mensen in onze samenleving die met verkeerde ideeën rondlopen. We kunnen wel denken dat het aan Groningen voorbij gaat, maar dat is niet zo. We staan midden in de maatschappij.’’

De aanpak richt zich op alle soorten extremisme. ,,Het accent ligt door de actualiteit op radicale islamstromingen, maar daar gaat dit plan niet alleen over.’’

Opvallend gedrag

Gedrag van jongeren met verkeerde ideeën kan onder meer opvallen doordat ze zich buiten een groep plaatsen of dingen doen waar verder niemand weet van heeft. Als iemand langere tijd afwijkend gedrag vertoont, kan besloten worden diegene scherper te volgen. ,,Bijvoorbeeld door te kijken naar internetgedrag.’’ Vaak komt dat volgens de burgemeester niet voor.

Alle burgemeesters van Noord-Nederland ontmoetten elkaar onlangs op een bijeenkomst waar over dit onderwerp is gesproken. Daarbij was ook de politie aanwezig. De bestuurders zijn het erover eens dat extremisme aanpakken het beste werkt door met de betreffende mensen in contact te komen.

Blinde jihadist

Vorig jaar kwam de blinde jihadstrijder Mohamed B. in het nieuws. De extremistische Somaliër woonde jaren in Groningen en dook op in publicaties van terreurgroep IS. Hij zou meestrijden in Syrië. Hij is een van de mensen die gevolgd wordt.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.