Sneller hulp bij schuld aan ziektekostenverzekeraar

Inwoners van Delfzijl, Appingedam en Loppersum die hun zorgpremie niet kunnen betalen, krijgen voortaan sneller hulp om van hun schuld bij de verzekeraar af te komen.

De drie gemeenten stellen geld beschikbaar voor een proefproject van de Volkskredietbank Noord-Groningen. Die kan daarmee dit jaar in totaal 150 inwoners begeleiden met een grote betalingsachterstand bij hun ziektekostenverzekeraar.

Ruim 500 mensen in Noord-Groningen hebben een snel oplopende schuld bij de zorgverzekeraar. In 160 gevallen is die zo hoog opgelopen dat een zogeheten ‘bronheffing’ is opgelegd.

Pilotproject

Als de premie meer dan zes maanden op rij niet is betaald, kan het College van Zorgverzekeraars het tegoed opeisen via een inhouding op loon, uitkering of pensioen van de betrokkenen nog voor die het zelf op de bankrekening gestort krijgen.

Om dat moment voor te zijn, willen de Intergemeentelijke Sociale Dienst (ISD) Noordoost en de Volkskredietbank Noordoost-Groningen nu al na één maand ingrijpen als zich schuldproblemen aftekenen. Minister Asscher van sociale zaken en werkgelegenheid heeft hen toestemming gegeven voor een pilotproject.

Nieuwe uitkeringsgerechtigden

De proef richt zich niet op mensen die al in de schuldsaneringsregeling zitten, maar vooral op nieuwe uitkeringsgerechtigden die in de knel raken met de betaling van hun huur, energierekening en zorgpremie. Begeleiders van de kredietbank zoeken samen met de deelnemers naar oplossingen voor hun schulden. Ook kijken zij naar de lessen die zijn te trekken om nieuwe financiële problemen te voorkomen. Als de pilot slaagt, krijgt die aanpak een blijvend vervolg. ISD en VKB willen daar ook de woningcorporaties en energieleveranciers in betrekken.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.