Minister De Jonge van Volksgezondheid kondigde dinsdagavond aan dat het vaccineren van ouderen in verpleeghuizen volgende week al kan beginnen. Dat blijkt nog niet in Groningen en Drenthe te zijn, maar bij twaalf geselecteerde zorginstellingen in andere regio’s in het land.

De volgorde van wie aan de beurt is voor een vaccin tegen het coronavirus verandert bijna per dag. Verpleeghuizen werden dinsdagavond verrast door de mededeling van minister De Jonge dat toch komende maandag al begonnen wordt met het inenten van ouderen in verpleeghuizen. ,,Goed nieuws’’, zeggen woordvoerders van Groningse en Drentse instellingen. ,,We willen zo snel mogelijk beginnen, maar het is onduidelijk wanneer we vaccins krijgen en welke vaccins dat dan zijn.’’

Huisartsen kunnen volgens de minister de week erna ook al beginnen zichzelf en hun patiënten in woonzorgcentra te vaccineren. Onder huisartsen ontstond meteen beroering omdat de minister had beloofd dat huisartsen zelf eerder aan de beurt zouden zijn, omdat zij door hun contact met coronapatiënten veel risico lopen. Dat blijkt nu toch later te worden. De Drentse en Groningse huisartsenkoepels wisten woensdag nog helemaal van niets over wanneer ze kunnen beginnen, en ook individuele huisartsen moeten nog afwachten.

Alliade en ‘s Heerenloo

In een kamerbrief laat de minister weten dat zijn ministerie afspraken heeft gemaakt met twaalf grote zorginstellingen om komende maandag te beginnen ouderen en gehandicapten te vaccineren. Van die twaalf zijn alleen het Friese Alliade en de landelijke gehandicapteninstelling ‘s Heerenloo deels in Groningen en Drenthe actief. De andere ouderenzorg in het Noorden zal langer moeten wachten.

,,We bereiden ons voor om bewoners en hun wettelijk vertegenwoordigers deze dagen om toestemming te vragen maar het is wachten op de vaccins zelf’’, zegt de woordvoerder van de Treant Zorggroep, de grootste oudereninstelling in Drenthe. Ook instellingen in Groningen geven aan te wachten op informatie en vaccins vanuit het ministerie, RIVM of GGD.

Verpleeghuispersoneel

De GGD Drenthe is maandag begonnen verpleeghuispersoneel in te enten op het TT Circuit en de GGD’s in Groningen en Friesland beginnen vrijdag. Ze hebben capaciteit genoeg voor ruim tweeduizend prikken per dag, maar doordat er nog te weinig vaccins zijn prikken de GGD’s dagelijks 320 tot 340 mensen.

Alle afspraken daarvoor zijn voor de komende zes weken volgeboekt. Doordat sommige zorgwerkgevers zoals Buurtzorg ál hun personeel hebben uitgenodigd en de GGD’s gewoon iedereen inboekte, vissen veel verpleeghuismedewerkers vooralsnog achter het net terwijl sommige kantoormedewerkers, vrijwilligers en stagiaires wel een prik krijgen. De ziekenhuizen hebben de afgelopen dagen wel prikken aan hun acute zorgpersoneel gegeven.

AstraZeneca

Volgens de planning van het ministerie komen de meeste ouderen die thuis wonen vanaf half februari aan de beurt. Maar de planning verandert telkens. Veel hangt af van het aantal vaccins dat beschikbaar komt. Wat dat betreft wordt er het meeste verwacht van het vaccin van AstraZeneca en de Oxford-universiteit, dat naar verwachting eind deze maand wordt goedgekeurd door het Europese bureau EMA. Het vaccin van AstraZeneca is veel goedkoper dan de vaccins van Pfizer en Moderna. Het is ook het enige vaccin waarvan wetenschappelijk al is aangetoond dat het niet alleen beschermt tegen het coronavirus maar ook voorkomt dat mensen besmettelijk zijn.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus