Snellere nota door meerjarencontract Menzis en Martini

Het Martini Ziekenhuis en zorgverzekeraar Menzis sluiten een meerjarencontract af met afspraken over het sneller sturen van facturen, zodat patiënten eerder weten hoe hoog hun eigen risico wordt.

Het zeer laat opmaken van facturen over ziekenhuiszorg is nu een van de grootste ergernissen van patiënten. Soms komen nota's pas jaren later. Daardoor is ook erg laat duidelijk hoeveel patiënten aan eigen risico moeten betalen.

Het ziekenhuis en de zorgverzekeraar hebben nu voor veel voorkomende behandelingen duidelijke tarieven afgesproken zodat sneller gefactureerd kan worden. Het ziekenhuis heeft er belang bij sneller geld binnen te krijgen.

Menzis en het Martini Ziekenhuis sloten half november als eerste in Nederland al het contract voor 2016 af, inclusief alle bijbehorende tarieven. In een intentieverklaring beloven Menzis en Martini nu om samen structureel de juiste zorg op de juiste plek aan te bieden, de kwaliteit van de zorg continu te verbeteren en administratieve lasten te verlichten.

,,Om de zorg in de regio echt te kunnen verbeteren en goed in te richten moet je verder kunnen kijken dan een jaar en samen toekomstplannen maken. Een meerjarenovereenkomst helpt daar enorm bij'', zegt Hans Feenstra, voorzitter van de raad van bestuur van het Martini Ziekenhuis.

Voorbeelden zijn afspraken om boezemfibrilleren, een veelvoorkomende hartritmestoornis bij ouderen, meer bij huisartsen te laten. Huisartsen maken echo's, de cardioloog in het ziekenhuis adviseert op afstand. Dit bespaart kosten.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.