Snorders in het Oldambt riskeren forse boetes

ANP

Tientallen snorders, illegale taxichauffeurs, die actief zijn in de gemeente Oldambt hebben eerder dit jaar een waarschuwingsbrief ontvangen van Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

In de brief staat dat als ze op heterdaad worden betrapt tijdens een illegaal taxiritje, ze een boete kunnen tegemoetzien van enkele duizenden euro’s.

Verdachte personen

De waarschuwing volgde op controles die medewerkers van de ILT en de politie Oldambt hebben gedaan in en rond het uitgaansgebied van Winschoten. Daarbij hebben ze verdachte personen en hun voertuig vastgelegd. ,,Vervolgens hebben ze zo’n brief van de ILT gekregen”, weet Robert van Heuvelen van de Winschoter politie. Vanaf dat moment waren de snorders ook minder aanwezig. ,,Maar sinds kort zijn ze weer actiever”, bevestigt Van Heuvelen desgevraagd.

De politie is daarom van plan weer meer te controleren op aanwezigheid van snorders. ,,We nemen het in ieder geval op in onze controle tijdens de stapavonden in Winschoten”, waarschuwt Van Heuvelen de groep snorders.

Risico

Hij richt zich niet alleen op illegale taxichauffeurs. Hij wijst ook de klanten op het risico van een illegaal taxiritje. ,,Stel, er gebeurt iets. Wie trekt dan de portemonnee? Verzekeraars zullen niet over de brug komen. Dus er kleeft wel degelijk een risico aan zo’n ritje. Let wel; voor chauffeur én klant.”

Geloofwaardig

Van Heuvelen zegt dat er wel eens een snorder met passagiers in zijn auto is aangehouden. ,,Maar dan zegt zo’n chauffeur domweg: ‘ik breng een aantal vrienden naar huis’. Maar als je dat de hele nacht doet, is het niet meer geloofwaardig, toch?”

Legale spelregels

Appie Kuiper, directeur van Taxi Centrale Oldambt (TCO), ondervindt de laatste tijd weer veel nadeel van de snorders. ,,Ze rijden af en aan en trekken veel klanten. Ik word daar de dupe van. Er is in Oldambt best een boterham te verdienen als taxichauffeur. Maar wel volgens eerlijke en legale spelregels. Ik ga niet investeren in extra taxi’s als snorders mijn klanten wegkapen.” Kuiper zegt contact te hebben gezocht met de politie. ,,Daar nemen ze het probleem uiterst serieus.”

menu