Soberder facelift Kerkstraat Veendam

Eind dit jaar moet de omgeving van de Kerkstraat-West in Veendam een nieuwe smoel hebben. Vierkante bouwblokken krijgen wanden met verschillende geveltjes.

Adema Architecten uit Dokkum tekent in opdracht van projectontwikkelaar Eric Zwanenburg de nieuwe gevelwanden. De gevel van de oude Jumbo in de Kerkstraat-West en de achterzijde van de nieuwe Poisz krijgen een ander, vriendelijker aangezicht. De vierkante bouwblokken waaruit de winkels bestaan worden verstopt achter een wand met verschillende geveltjes.

Bijgestelde plannen

Eigenlijk zou een groter gebied een dergelijke facelift krijgen. ,,Door de crisis is het project versoberd’’, vertelt Silvester Adema. Hoofddoel van de gemeente is nog altijd om meer mensen naar het centrum te krijgen. Daarom wordt door de plannenmakers ook bekeken hoe de route vanaf de Lidl en de Poisz naar de Kerkstraat verbeterd kan worden.

In en om de Kerstraat-West is de afgelopen jaren veel veranderd. Veel is er ook níét gebeurd. Plannen zijn door de economische crisis een paar keer bijgesteld. Was er bij een eerste presentatie nog sprake van de bouw van 32 appartementen; die staan al lang niet meer op de planning.

Nemen en geven

Ook het aantal vierkante meters aan nieuw te bouwen winkels is bijgesteld. Wethouder Henk Jan Schmaal (GemeenteBelangen): ,,Het is geven en nemen. De markt is anders geworden de afgelopen jaren.’’ En wat de appartementen betreft: ,,De provincie heeft ons op slot gezet. We mogen niet extra bijbouwen, terwijl dat juist een stimulans voor het centrum van Veendam betekent.’’

In het centrum is een aantal panden gesloopt om ruimte te bieden aan de nieuwe inrichting. Direct na de bouwvak wordt het werk hervat. Bewoners en ondernemers in de Kerkstraat en aan het nabijgelegen Prins Hendrikplein zijn schriftelijk op de hoogte gebracht. Het werk brengt namelijk tijdelijk overlast met zich mee. Gemotoriseerd verkeer wordt tot half november omgeleid. De Kerkstaat-West blijft tot dan wel toegankelijk voor voetgangers en fietsers.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.