Sociale bezinning in Hortus Haren

Bezoekers van Hortus Haren uitdagen om behalve toeschouwer, ook onderdeel van de tuin te worden. Dat is het idee achter het nieuwe project Hortus Hermitage.

„Het is een gastenverblijf”, zegt Sjaak Langenberg, een van de kunstenaars achter Hortus Hermitage. „Het doel is bezoekers een andere ervaring te geven. Ze niet meer alleen passief naar de tuin te laten kijken, maar de tuin actief te beleven.” Onder meer door een nacht in de botanische tuin te slapen.

Kijkje aan de achterkant

„Maar ook door een kijkje aan ‘de achterkant’ te nemen”, vervolgt Langenberg. „Als bezoeker loop je door de tuin en zie je het groen. Dan sta je er waarschijnlijk niet bij stil dat wat je ziet slechts een klein onderdeel van een sociale gemeenschap is.” Langenberg bedoelt het werk van de grote groep vrijwilligers die de tuin onderhoudt.

Het was vooral de subtiele wederkerigheid tussen mens en natuur die Langenberg en Rosé de Beer, samen een kunstenaarsduo, greep toen ze in 2016 veldonderzoek in de Hortus deden. „Een aantal vrijwilligers die hier werken hebben een afstand tot de arbeidsmarkt. Het is heel mooi om te zien hoe werken met het groen ze veel goed doet. Het is voor zowel plant als mens een beschermde omgeving. Mensen komen hier ook tot bloei.”

Logeren

Om beter te begrijpen hoe de ‘hortus-maatschappij’ precies werkt, vroeg het duo of ze er een tentje mochten neerzetten. „Er was precies een stukje gras waar geen beschermde orchidee groeide”, zegt Langenberg lachend. „Nadat we er zelf hadden geslapen kregen we het idee van een ‘social retreat’. Een plek waar mensen zich even uit het dagelijkse leven kunnen wanen, terwijl ze ook iets voor de maatschappij betekenen.” Want van wie een nachtje blijft logeren, wordt ook verwacht dat ze de vrijwilligers helpen in het onderhoud.

Breed publiek

Het project, dat onderdeel uitmaakt van het overkoepelende kunstprogramma ‘Verloren en Hervonden’, opent op 2 september. „Dan komen speciale gasten het verblijf een week lang uitproberen”, zegt Langenberg. Hortus Hermitage zal in 2018 voor het brede publiek opengaan. „Tot die tijd perfectioneren we het nog.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.